Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежата за децата със 13 "съвсем изпълними" задачи за служебното правителство

Георги Богданов
Снимка: Ани Петрова

От Националната мрежа за децата поставиха вчера 13 спешни задачи на служебната власт. В писмо до президента, министър-председателя и членовете на МС от организацията изтъкват, че в България живеят около 1 милион деца и тяхната съдба не бива да бъде поставяна под риск. За БНР Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, обясни, че се очертават сфери, по които работата не трябва да спира и задачите са „съвсем изпълними“.

„Това са съвсем конкретни 13 теми, които не трябва да бъдат забравени от това правителство“.

„Може да се работи по тях, независимо дали е редовно или служебно правителство. Няма как правителството да не работи по темата за детската болница, по това да се осигурят медицински храни за хората, които страдат от различни заболявания. Трябва да се финализират промените в наредба 26, за да се предоставя акушерска помощ на бременни жени, които имат нужда от медицински специалист, когато са бременни. Става дума за предотвратяване на детската смъртност, за това да има изследвания по време на бременността. Тези промени в тази наредба могат да станат с гласуване на настоящото правителство, беше подготвено от предишното управление“.

Предложенията включват и мерки за това повече деца да бъдат на училище през новата учебна година, както и активно включване в обществото и в учебния процес на децата-бежанци. Трябва да се вземат и мерки, свързани с плана за деинституционализация на грижите за деца, обясни Богданов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„ЕС дава 5% от Европейския социален фонд за т.н. „европейска гаранция за детето“ - 5% от финансирането за България по ЕСФ ще бъде на най-бедните деца в България Този план може да продължи да работи в рамките на този служебен кабинет". В рамките на Европейската гаранция става дума за над 200 млн. лева само за България, уточни той.

Трябва да бъде завършена и черновата на Националната стратегия за детско-юношеско здраве и педиатрична грижа, а в нея да се подкрепят децата в болничната и доболничната помощ.

„Като цяло сме доста небрежни към децата на България и от 1992 година насам детското население на България е намаляло два пъти и то намаляло, защото България не е място, където хората спокойно могат да раждат и да отглеждат деца - винаги имаме някакви проблеми, които трябва да решаваме в образованието, в здравето, имаме лоша координация между отделните институции“, предупреди Богданов.

При смяната на правителства няма последователност по темите за децата и за семействата, няма „дори приоритети, които ясно показват какво трябва да се прави“, допълни той и нарече „чисто популистки идеи“ решенията само да се увеличават помощите за деца.

„Това е една илюзия! Ако нямаме стабилно здравеопазване, стабилно образование, стабилна социална система, която се подкрепя родителите в отглеждане на деца, няма да имаме деца“.

Издръжката на центъра за безопасен интернет е задача, която от Националната мрежа за децата са забравили да включат в задачите, защото работят по тази тема отделно. Темата е изключително важна, а България би била единствената страна в Европа, ако остане без подобен център, предупреди той. Сексуалното посегателство срещу децата в интернет е голям проблем за България, но често посегателството само започва в интернет, но продължава извън него. Хората и бизнесът вече са дали сигнал, че са склонни да помогнат финансово, но държавата е залисана в собствените си процедури и не е предприела действия.

„Имаме разговори, обещания, желания за помощ, но реални действия все още нямаме. На наш гръб работим по нормативни документи, които да предложим на държавата, за да може да се бъде подкрепен този център“.

Очаква се предложенията да са готови в началото на следващата. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовирна стена се скъса в Германия заради проливните дъждове

Много райони в Южна Германия обявиха извънредно положение днес заради проливни дъждове и наводнения. Наложи се евакуация на стотици жители на района около Агсбург, след като там се скъса язовирна стена. Жителите на някои улици в село Дидорф е трябвало да напуснат домовете си.  Поради високите водни маси се подготвя евакуация в квартал Дидорф..

публикувано на 01.06.24 в 16:34

Мандатът на кмета на дупнишкото с. Бистрица е прекратен заради стара негова фирма

Със свое решение Общинската избирателна комисия-Дупница прекрати правомощията на кмета на близкото с. Бистрица Христов Христов заради незаличена фирма. Сигналът подал юристът на Общинския съвет в Дупница Милен Попов. В сигнала се съобщава, че кметът на Бистрица е с регистрация като едноличен търговец. Христов е пояснил, че е..

публикувано на 01.06.24 в 16:22

МВР отчете ръст на престъпленията в условията на домашно насилие през 2023 година

С близо 85% са се увеличили престъпленията в условията на домашно насилие. Това сочат данни от отчета на МВР за 2023 г. От вътрешното ведомство отчитат и увеличение на разкриваемостта с над 6 процента спрямо предходната година. От МВР уточняват, че са регистрирани 3 умишлени убийства в условията на домашно насилие спрямо 1 за 2022 година, както..

публикувано на 01.06.24 в 16:12

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата. Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби.  По фасадата и във..

публикувано на 01.06.24 в 16:04

Фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт" се провежда в Силистра

От днес до понеделник в Силистра се провежда фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт", като желанието на организаторите от Община Силистра е провеждането му да бъде регулярно и обвързано с различни празници и чествания. Идеята е продължение на еднократните събития, организирани от Общината през годините. На площад "Свобода" са разположени..

публикувано на 01.06.24 в 15:54
Киър Стармър

Британските политици продължават активната си предизборна кампания

Британските политици продължават активната си предизборна кампания като и последните проучвания на общественото мнение показват, че преднината на лейбъристите пред управляващите консерватори остава над 20 пункта. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър междувременно заяви в интервю за вестник "Таймс", че стои в центъра на..

публикувано на 01.06.24 в 15:30

Продължават израелските атаки в Рафах

Продължават израелските атаки в южния град Рафах в Ивицата Газа тази сутрин, след като американският президент Джо Байдън обяви нова пътна карта за постигане на трайно прекратяване на огъня.  Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън Израелски танкове са открили огън в квартал Тал ас-Султан, в западната част на..

публикувано на 01.06.24 в 14:56