Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Надежда Тодоровска: Допълнителни групи от обществото трябва задължително да преминават курсове за долекарска помощ

БЧК: Следете годно ли е още съдържанието на автомобилните аптечки

От Червения кръст предлагат рисковите водачи да преминават през опреснителен курс по първа помощ

Снимка: Ани Петрова

Наредба от 2008 г. регламентира съдържанието на комплекта за първа помощ, с който трябва да бъде оборудван един автомобил.

В първите минути е изключително важно да се реагира на мястото на произшествието, подчерта в интервю за БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския червен кръст.

Тя се позова на европейска статистика, според която смъртните случаи на пътя могат да се намалят с 57% в резултат на адекватна намеса на преминаващ в района на инцидента, който оказва първа долекарска помощ.

След 5 години наученото в курсовете по първа помощ избледнява и се забравя, смятат от БЧК. Не се изисква обаче опресняване на знанията.

"Нашите сертификати, които издаваме на завършилите курсовете ни, важат 5 години. Доказано е, че след петата година няма никакъв спомен от това, ако ти не го практикуваш редовно. Ние дадохме предложение това повторение да стане на първо време за хората, които са рискови водачи."

Тодоровска изтъкна и факта, че има нови материали, които биха могли да бъдат включени в задължителното съдържание на аптечките.

Всеки един от нас трябва да проверява дали това съдържание все още е годно за употреба. Дори най-обикновената лепенка след няколко години няма да се залепи, когато ви дотрябва, дори леко да се порежете, даде пример тя.

Допълнителни групи от българското общество трябва задължително да преминават курсове за долекарска помощ – например учителите, които съпровождат деца, посочи д-р Тодоровска.

"Има професии, които биха могли да бъдат ангажирани по-активно."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент. На първия тур на изборите за държавен глава преди две седмици кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на..

публикувано на 07.05.24 в 17:48
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират. Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах" Израелската армия продължава..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС. Като своя цел определиха постигането на два мандата за 15 МИР на предстоящите парламентарни избори. След като се регистрираха в РИК, Георги Свиленски каза на свикана пресконференция: "Самото мое присъствие в листата и в позицията ми на..

публикувано на 07.05.24 в 17:33
Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

ОС за изграждане на Национална детска болница настоява за координация между съответните министерства

Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа. Това стана ясно от пресконференция на Обществения съвет (ОС). От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства посредством създаването на..

публикувано на 07.05.24 в 17:16

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница

Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница . Толкова си можем! Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. " И да искаш, като не можеш . Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години", добави той.  До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Путин вади ядрената карта преди стратегически решения за подкрепа на Украйна

Путин вади ядрената карта, когато трябва да се вземат стратегически решения за подкрепа на Украйна . Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов. Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия " Руският президент..

публикувано на 07.05.24 в 16:32