Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свободно движение. Между Аз и Мен" - експериментален проект на Юлиана Хичева

Снимка: Тихомир Тодоров

Разположена в едно от най-колоритните и кипящи от живот места в София, галерия „Сердика“, от години подслонява творби на съвременни български артисти. Над десетките павилиончета, бърборивите търговци и неспирните посетители, галерията като същински оазис се извисява на второто от общо две нива в новоконструиранта сграда, в самото сърце на Женския пазар. Изложбата „Свободно движение. Между Аз и Мен“ на Юлиана Хичева е един експериментален проект, съчетаващ живописта с фотографията, който е посветен на движението между душата и разума. Движението, прието като условие на самото съществуване и като вътрешна промяна. В символичната игра между Аз и Мен, в която не превъзходството, а взаимните дисбаланси на разума и душата, конструират личността в нейната цялост. 

Концепцията за движението като източник на постоянната промяна не е нова за Юлиана Хичева. Миналата година Юлиана представи предишната си изложба „Свободно движение“ в галерия Depoo, която след това беше показана и в Художествения музей “Георги Велчев” във Варна. В първата си изложба, посветена на движението Юлиана акцентира върху движението като физическо явление, което се характеризира със смяна на ракурса. Промяната на ъгъла обаче, не означава непременно смяна на гледната точка. Освен това противно на първоначалната ни асоциация да свържем движението с обекта, Юлиана прави друго - тя запечатва не движещия се обект, а неговата движеща се сянка. 

Настоящата изложба „Свободно движение. Между Аз и Мен“ отново е вдъхновена от движението, но този път движението е във вътрешния свят на човека. Това непрестанно съревнование между душата и разума, между Аз и Мен, както ги нарича художничката. В анонса към изложбата Юлиана пише: „В колебанието между Аз и Мен намирам динамичен баланс.“ Играта между нашата противоречива природа, в която балансът е ключа към онази цялост, която ни е необходима, за да осъществим в живия живот онова вътрешно движение, което ни прави личности.

Балансът е пронизал, както пространството в изложбената залата, така и вътрешната композиция на нейните творби. Прави впечатление, че изображенията в каталозите, съдържащи фрагменти от изложбата, са също водени от този стремеж към симетрия и усещането за баланс, за спокойствие. Например, двата триъгълника по средата на един от каталозите, са обърнати веднъж с върха нагоре и веднъж с върха надолу. 

Двойствената природа на светлината (частица и вълна) на Айнщайн, сравнена с човешката, която се разделя в две направления – мисъл и психика. Играта със светлината веднъж като фотографски образ и веднъж като акварелна живопис, разделя условно картините в експозицията на Юлиана. Ето, какво самата тя пише за своите картини в настоящата изложба: 

„Двойнствения характер на светлината асоциирам с човешката мисъл и психика. Бидейки част от природата ме вълнува неспособността ни да се опишем напълно в поведението и аспектите на същността предразполагаща ни към постоянна промяна. Поглеждайки навътре, забелязвам, че играта и конфликтът в мен се стремят към запазване на единството, като път към същинската оригиналност. Мога да определя цветността и аромата от усещането ми за Аз и Мен. Стремежът ми към по-добрия Аз е като аромата и цвета в природата след дъжд. Аз е чистата ми мисъл след жестоката битка с Мен – функция на душата. Постоянното им взаимно противопоставяне в рамките на личността ми дава нужната светлина, за да обясня по-добре случващото се. Значима и двойнствена светлината ми помага да видя всички образи и цветове, и се появява в съгласието на отделните и едновременно неделими Аз и Мен.“

Интервю на Виктория Петрова с Юлиана Хичева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02
Интервю на Веселина Миланова с Мария Тодорова

Прекалено ли е да мечтаем за утопия? Фестивалът ShapeShift ще потърси отговор!

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" за втора поредна година ще се проведе Фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift .  Темата на тазгодишното издание е " Прекалено ли е да мечтаем за утопия? ".  Тя е провокирана от събитията, които се случват в света през последните две години, обясни пред БНР Мария Тодорова, куратор на фестивала...

публикувано на 30.05.24 в 11:00
Българска галавечер в Музикферайн - Виена

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май.  Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева...

публикувано на 29.05.24 в 20:50
Клементин Марген

Звездата Клементин Марген гостува в поредицата "Съкровени гласове"

В петък, на 31 май, в зала "България" ще бъде заключителният концерт от първия сезон на “Съкровени гласове“, в който световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представя свои звездни колеги на наша сцена. Френският мецосопран Клементин Марген, смятана от критиката за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Кармен в света, ще..

публикувано на 29.05.24 в 20:27