Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалният представител на САЩ по въпросите за климата Джон Кери ще посети Гърция

Джон Кери, специален представител на САЩ по въпросите на климата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният американски представител по въпросите на климата Джон Кери ще бъде на посещение в Гърция в неделя и понеделник, информира гръцкото издание "Катимерини".

Очаква се една от темите на разговорите му да е ограничаването на глобалните вредни емисии, декарбонизиране на океанското корабоплаване (намаляването на въглеродния отпечатък на транспорта в океаните) във връзка с конференцията "Нашият океан", се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Гърция ще бъде домакин на ротационен принцип на конференциите "Нашият океан" през 2024 година.

Джон Кери ще бъде в Гърция на път за срещата на министрите на климата и околната среда на Г-20, която ще се проведе в Бали между 30-ви август и 1-ви септември.

Това пътуване също така ще даде възможност за участие в дискусии относно сътрудничеството в областта на климата преди 27-ата Конференция на страните по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC, известно и като COP27), която ще бъде домакин в Шарм ел-Шейх, Египет, на 6-18 ноември, посочва още Държавният департамент, цитирана от гръцката медия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия ще продължи граничния контрол до намиране на европейско решение за нелегалната миграция

Германия ще продължи граничния контрол, докато бъде намерено решение на европейско равнище за овладяване на нелегалната миграция, обяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.  Приоритет за Германия остава влизането в сила и прилагането на наскоро договорения европейски пакт за миграцията и убежището. "Водим тесен диалог с Европейската..

публикувано на 10.10.24 в 22:10

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври, обявиха от Кипърската асоциация на хотелиерите. Негативната тенденция в края на активния летен сезон е на фона на поставянето на нови рекорди в туристическия сектор. Хотелиерите в Кипър са притеснени от започналото анулиране на нощувки на острова поради близостта му..

публикувано на 10.10.24 в 22:00
Повредена сграда след израелски военен удар в района на Нувейри в Бейрут, Ливан, 10 октомври 2024 г.

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелския въздушен удар тази вечер в централната част на Бейрут, съобщава ливанското министерство на здравеопазването. Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава. Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут Агенция Ройтерс цитира източници от ливанските..

публикувано на 10.10.24 в 21:55

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм". През миналата година са отчетени близо пет милиона посещения на българи и чужденци в музеите у нас, а по данни на Националния статистически..

публикувано на 10.10.24 в 21:50
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните министри на страните-членки в Люксембург. Той добави, че има надежда да бъде постигнато решение...

публикувано на 10.10.24 в 21:35
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) пристигат, за да говорят с медиите след срещата си в Елисейския дворец в Париж, 10 октомври 2024 г.

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви Володимир Зеленски

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в Париж - втората от спирките в западноевропейската му обиколка днес в търсене на допълнителна подкрепа за страната му. Зеленски се срещна с Макрон в Париж "Прекратяването на огъня между Русия и Украйна не е тема за разговори със съюзниците ни" - заяви..

публикувано на 10.10.24 в 21:21

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, както и служители на дирекция "Жандармерия". Полицейските действия са били..

публикувано на 10.10.24 в 21:20