Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН зове спешно да се осигурят $160 млн. на бедстващ Пакистан

Хора пренасят мебели в наводнен район на Пакистан, 29 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения.

Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш.

Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации.

Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00
Давид Сукалински

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.  Европейският фонд за..

публикувано на 15.05.24 в 19:53

В Атина арестуваха мъж, издирван от Интерпол, с 14 присъди в Турция

Сътрудничество между гръцките и турските служби за борба с организираната престъпност доведе до арест в Атина на издирвано от Интерпол лице с 14 присъди в Турция. Интерпол го издирва с червена бюлетина за организиране на престъпна група, която има богат "арсенал" от престъпни дейности: трафик на наркотици и оръжие, поръчкови убийства и трафик на хора...

публикувано на 15.05.24 в 19:27

Кмет на дупнишко село е регистриран като ЕТ, ОИК му изиска документи

И кметът на дупнишкото село Бистрица Христо Христов се оказа с фирма - сигнал за това е подаден в Общинската избирателна комисия.  Оказва се, че в Търговския регистър Христов е вписан като едноличен търговец. От избирателната комисия са излезли с решение да се извърши служебна справка и да се изискат документи от него. Той има право да направи и..

публикувано на 15.05.24 в 19:21

Атакуват пред ВАС указанията на НЗОК за отпускане на медицински храни

Националната мрежа за децата атакува пред Върховния административен съд указанията на Здравната каса, по които се отпускат медицински храни на хора, страдащи от малнутриция. От организацията настояват за пренаписване на тези указания заради дискриминационни условия.  Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните..

публикувано на 15.05.24 в 19:05

Остава облачно, леко се затопля

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София – около 8°; максималните ще са между 14° и 19°, в София – около 15°. Над..

публикувано на 15.05.24 в 18:52