Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лудогорец спечели Суперкупата след дузпи

Лудогорец спечели Суперкупата след дузпи
Снимка: Спортал

Шампионът Лудогорец спечели Суперкупата на България по футбол, след като победи с 4:3 Левски след изпълнение на дузпи на националния стадион "Васил Левски". Двата отбора направиха драматично равенство 2:2 в редовното време, а при ударите от 11 метра "сините" допуснаха два пропуска и един повече от Лудогорец.

Станимир Стоилов реши да не заменя отсъстващия Ноа Сонко Сундберг с друг защитник и "сините" започнаха с 4-3-3. Билал Бари пък седна на пейката, а атаката бе поведена от Илиян Стефанов.

Левски бе по-активен в атака в първия четвърт час и дори вкара гол, който обаче бе отменен. Филип Кръстев дриблира покрай двама от халфовете на Лудогорец и изведе Илиян Стефанов сам срещу Серджио Падт, а героят от финала за Купата на България вкара. Страничният съдия обаче отмени попадението заради засада.

Левски създаде следващото положение в 28-та минута, когато символичните домакини сгрешиха в изнасянето и Роналдо отне топката. Той комбинира с Георги Миланов вдясно, а центрирането на халфа на "сините" се отклони от защитник и топката удари далечната греда. Тя се върна в наказателното поле и Кръстев пробва удар, който обаче бе право в ръцете на Падт.

В 39-та минута "сините" отново получиха шанс за гол, но отново вратарят на Лудогорец ги спря. След ъглов удар топката бе първоначално избита и след това върната в наказателното поле за Роналдо. Той стреля бързо и Падт се намеси, след което спря и опит на Келиан ван дер Каап за добавка.

Нидерландският страж на "орлите" обаче нямаше шанс за реакция в 41-та минута, когато Левски поведе в резултата. Роналдо направи два брилянтни финта срещу Антон Недялков и Мануел Шоу, след което заложи топката за Георги Миланов извън наказателното поле. Халфът я изстреля силно и тя влезе в горния ляв ъгъл на Падт за 1:0.

Лудогорец бе изненадващо безсилен в нападение през първото полувреме, но положението се промени в началото на второто. "Орлите" създадоха първото си положение десетина минути след почивката, когато Кирил Десподов преодоля Цунами и стреля от малък ъгъл, но Пламен Андреев отрази удара.

Лудогорец успя да изравни в 68-та минута с второто си добро положение. Антон Недялков получи топката по дясното крило и намери Кирил Десподов в наказателното поле, а нападателят бе точен с удар по земя за 1:1. Само две минути по-късно шампионите получиха и дузпа за нарушение на Андреев срещу Игор Тиаго. Десподов пое отговорността и отново се разписа, завършвайки обрата за четири минути.

Левски имаше две добри възможности в 89-та минута. Жереми Петрис преодоля Недялков, но бе изпреварен от Падт, а след корнера топката падна на волето на Роналдо, който не успя да я уцели от удобна позиция.

"Сините" хвърлиха всички напред и стигнаха до изравнителен гол във втората минута от пет добавено време. Центриране на Петри бе избито и попадна на крака на Ван дер Каап, който бе точен за 2:2.

При дузпите за Левски пропуснаха резервите Марин Петков и Асен Митков, докато Лудогорец отбеляза четири гола и приключи мача с точен удар на Оливие Вердон.

Лудогорец - Левски - 4:3 след дузпи, 2:2 (0:1) редовното време
голмайстори: 0:1 Георги Миланов 41, 1:1 Кирил Десподов 68, 1:2 Кирил Десподов 72-дузпа
при дузпите: 0:1 Ивелин Попов, 1:1 Каули Оливейра, 1:1 Марин Петков-пропуск, 1:1 Рик Джонатан-пропуск, 1:2 Хосе Кордоба, 2:2 Сисиньо, 2:3 Билал Бари, 3:3 Игор Тиаго, 3:3 Асен Митков-пропуск, 4:3 Оливие Вердон
стадион: "Васил Левски", София
главен съдия: Георги Кабаков
жълти картони: Оливие Вердон, Бърнард Текпетей, Якуб Пиетровски, Игор Пластун, Игор Тиаго, Рик Джонатан (Лудогорец); Хосе Кордоба, Андриан Краев, Илиян Стефанов, Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап (Левски).
състав на Лудогорец: Серджио Падт, Антон Недялков, Сисиньо, Якуб Пьотровски, Матиас Тисера (46-Игор Тиаго), Кирил Десподов (90-Спас Делев), Мануел Шоу, Оливие Вердон, Игор Пластун, Бърнард Текпетей (46-Рик Джонатан) и Каули Оливейра.
състав на Левски: Пламен Андреев, Жереми Петри, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Вендерсон Цунами, Андриан Краев (75-Ивелин Попов), Филип Кръстев, Георги Миланов (84-Асен Митков), Роналдо, Уелтън (84-Марин Петков) и Илиян Стефанов (67-Билал Бари).


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Моринари Ватанабе - президент на Международната федерация по гимнастика

Двама са кандидатите за президент на Международната федерация по гимнастика

Настоящият президент Моринари Ватанабе и шефът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов ще се борят за поста президент на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на централата в Шанхай (Китай). Изборите за ръководните органи на ФИГ ще се проведат в 25 октомври тази година по време на 85-ия конгрес..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

България взе гейм, но не успя да победи Германия в Лигата на нациите

Женският ни национален отбор по волейбол допусна 3-а поредна и общо 7-а загуба от началото на тазгодишната Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели се бориха и взеха гейм, но все пак отстъпиха пред Германия с 1:3 гейма, в отделните части  19:25, 25:21, 21:25, 11:25 точки,  в последния си мач от турнира в 4 група от втората седмица на..

публикувано на 03.06.24 в 07:00
Арманд Дуплантис

Арман Дуплантис с нова победа в Диамантената лига

Арманд "Мондо" Дуплантис спечели състезанието на овчарски скок в Стокхолм, в поредния кръг на лекоатлетическата верига "Диамантена лига", но не успя да постави нов световен рекорд. 83 рекорда в леката атлетика са подобрени на стадиона в шведската столица – повече от всяко друго място в света. 84-ят обаче не беше добавен на 2-и юни 2024-а година...

публикувано на 03.06.24 в 06:44
Валентин Антов

Венеция победи Кремонезе с Валентин Антов и си гарантира участие в Серия А

Валентин Антов и неговият Кремонезе няма да играят в италианския футболен елит, след като загубиха втория плейофен мач срещу Венеция с 0:1. Така венецианците печелят финалния бараж след нулево равенство в първата среща в Кремона и отново са в Серия А след две години пауза. Единственото попадение за Венеция вкара датският нападател Кристиан Гюткяер в..

публикувано на 03.06.24 в 06:42
Яник Синер

Григор Димитров срещу Яник Синер в четвъртфиналите на “Ролан Гарос”

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров в четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Италианецът се наложи над последния останал представител на домакините Корентен Муте с 2:6, 6:3, 6:2, 6:1 и си осигури нова среща с българина, когото победи във финала на турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями в края на март. Синер води с 3-1..

публикувано на 03.06.24 в 06:32
Андриан Краев

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент. Договорът на бившия играч със “сините” изтече през уикенда. Той със сигурност ще продължи кариерата си на друго място и няма да остане на “Георги Аспарухов”. Новият треньор Станислав Генчев обяви, че ще проведе разговор с полузащитника и ще се опита да го убеди да промени решението си. 25-годишният Краев..

публикувано на 03.06.24 в 06:25
Реал Мадрид отпразнува титлата си в Шампионската лига

Реал (Мадрид) вдигна титлата от ШЛ и пред своите фенове на страхотен празник в Мадрид

Отборът на Реал (Мадрид) отпразнува 15-ата титла в Шампионската лига, спечелена срещу Борусия (Дортмунд) с 2:0 на "Уембли" на 1-ви юни (събота). Ден по-късно играчите и щабът на "лос бланкос" минаха по улиците на Мадрид в открит автобус и ознаменуваха трофея.  Те спряха на ключови места из испанската столица, като първо минаха през катедралата Алмудена,..

публикувано на 03.06.24 в 06:22