Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Доставките на природен газ от Русия не трябва да стават на всяка цена

Снимка: Пресслужба на президентството

Президентът Румен Радев заяви, че възобновяването на доставките на природен газ от Русия не трябва да става на всяка цена.

След двудневното официално посещение в Обединените арабски емирства Румен Радев коментира обявената вчера нова цена на природния газ у нас и подчерта, че дори азерският газ не може да помогне, за да достигнем желаната от бизнеса пределна цена от 250 лева.

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че "Газпром" не е единственото решение и не на всяка цена. "Газпром" е решение само ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките".

За високата цена на природния газ Радев обвини директно предишното управление.

"И трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Анна Кръстева

С редовно правителство, следващо антикорупционна програма, имаме по-големи шансове за сухопътен Шенген

Намаляват аргументите и тежестта на позицията на Австрия за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. Това обясни пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ. " Крайната десница е на власт в много страни, но виждаме каква подкрепа получаваме от Орбан. Позициите са по-нюансирани. Аз лично бих увеличила шансовете на България..

публикувано на 09.10.24 в 18:20
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на..

публикувано на 09.10.24 в 18:16

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален.  Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между..

публикувано на 09.10.24 в 18:00
Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет

Най-голямата нещастие в театрите у нас е делегиран бюджет. Такова нещо няма в Германия, няма във Франция. Трябва да има репертоарен бюджет и да не се превръщат театрите в кабаре, да има сериозни постановки. Трябва да има веселба, но и дебют, каза в интервю пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан..

публикувано на 09.10.24 в 17:27
Поток от евакуиращи се автомобили бавно се движи на юг от Северозападна Флорида по междущатска магистрала 75, САЩ, 8 октомври 2024 г.

Ураганът "Милтън" наближава Флорида с ветрове със скорост до 250 км/час

Ураганът "Милтън", който е едно от най-сериозните бедствия, заплашващи югоизточната част на американския щат Флорида в последните десетилетия, се очаква да достигне сушата късно вечерта в сряда или рано сутринта в четвъртък българско време.  Според прогнозите се очаква "Милтън" да удари крайбрежието на Флорида в района на залива на Тампа със сила от..

публикувано на 09.10.24 в 17:18

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53