Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж разгневи Корнуол с производство на джин

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Найджъл Фарадж, един от архитектите на Брекзит, си навлече гнева на жителите на английското графство Корнуол след опита му да лансира нова марка джин с неговото име, произвеждан в графството, съобщи "Гардиън".

Найджъл Фарадж може и по-добре познат като любител на пенливите английски ейлове, но сега привлече погледа и породи спорове с маркетинга на собствена марка джин, за който твърди, че се прави в спиртовар с вода от артезиански кладенци в сърцето на Корнуол.

Във видео, в което обявява продукта, бившият лидер на ЮКИП и партията „Брекзит“ показва три вида „Джин Фарадж“ – червен, бял и син, цветовете на британския флаг, обяснявайки, че това е „негов патриотичен кадър на тази най-типична британска напитка“, разработена от двойка в Корнуол в тяхната градинска барака.

Нахлуването на Фарадж в алкохолната индустрия предизвика не само скептицизъм, но и гняв в Корнуол в понеделник, пише „Гардиън“, след като някои критици се възмутиха, че милионерът брекзитиър, чиито действия доведоха до загубата на милиони паунди субсидии, отпускани от ЕС на един от най-бедните райони в Северна Европа, използва именно това място, за да реализира бизнес интересите си. Други посочиха, че произходът на джина е от континентална Европа.

Но може би  най-показателно е, че производителите на джин един след друг се обадиха да кажат, че нямат и не искат да имат нищо общо с „Джин Фарадж“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Километрични опашки на граничния пункт край Дуранкулак

Километрични опашки от автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони затрудняват преминаването през граничния пункт край Дуранкулак, област Добрич. Четирикилометрова е опашката от камиони и на границата с Румъния при Кардам. Двата гранични пункта работят с пълния си капацитет, но не успяват да се справят с увеличения през летния туристически..

публикувано на 13.06.24 в 16:34

Засилено полицейско присъствие след масово сбиване в центъра на Габрово

Засилено е полицейското присъствие в Габрово след масовото сбиване в центъра на града в изборния ден.  Случаят предизвика недоволство сред местните жители и заради това, че само преди месец имаше сбиване с ранени между две младежки групи.  В онлайн петиция се събират подписи с искане за незабавни мерки за опазване на обществения ред...

публикувано на 13.06.24 в 16:29
Еван Гершкович

Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ

Руската прокуратура е изпратила делото на задържания американски репортер Еван Гершкович в съд, след като заключи, че той е събирал информация за руски завод за танкове за ЦРУ, предаде Ройтерс. Офисът на Главната прокуратура съобщи, че делото ще бъде гледано от съда в Екатеринбург, където журналистът бе задържан през март 2023 г.  Руски..

публикувано на 13.06.24 в 16:22
Корнелия Нинова

Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!

С отворено писмо към социалистите лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява, че поема отговорността за тежката загуба на изборите 2 в 1, заради което подава оставка, но предупреди, че идват тежки месеци и съветва социалистите да се стремят да не бъде отнето правото им на пряк избор на новия председател на БСП. Корнелия Нинова подава оставка В..

публикувано на 13.06.24 в 15:52

По-висока ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони

От първи юли започва изплащането на по-високата ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони, които изпълняват проекти по Програма "Храни и основно материално подпомагане".  Стойността на една порция се увеличава на 3,64 лв. при 3,20 лв. до момента.  "Топъл обяд" достига до 70 хиляди души в затруднена ситуация, броят на потребителите по..

публикувано на 13.06.24 в 15:45
Проф. Галин Цоков

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в ЮЗУ са отстранени

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в Югозападния университет са отстранени, заяви в Благоевград министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това е констатирала втората проверка на комисията от министерството, която беше разпоредена от прокуратурата в Благоевград.  Преди седмица е приключила втората..

публикувано на 13.06.24 в 15:44

ЕС одобри 9 млн. евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова

Страните членки на ЕС одобриха помощ от 9 милиона евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова. Мярката е в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира и е в контекста на руската агресия срещу Украйна и хибридните действия на Москва срещу бившата съветска република. С парите ще бъдат финансирани прехващачи с малък обсег..

публикувано на 13.06.24 в 15:35