Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как във Великобритания отбелязват Съединението на България?

Кирил Дрезов: Ролята на Великобритания в Съединението е била доста изненадваща за тогавашните дипломати

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази вечер в британската Камара на общините ще бъде отбелязан Денят на Съединеното на Източна Румелия и Княжество България. Инициативата е на депутата от Лейбъристката партия Ферял Кларк, която със съдействието на българското посолство и лично посланик Марин Райков организира тази проява.

Едва ли може да се каже, че Съединението е голям празник за българите, живеещи и пребиваващи във Великобритания. Със сигурност всички онези, които почитат историята, ще го отбележат по някакъв начин, но изненадващото тази година е, че британците обръщат внимание на събитието. Все по-рядко България влиза в новините на Острова или пък се обръща внимания на събития, било то актуални или исторически, така че инициативата е похвална.

Големият проблем е, че то съвпада с доста бурен момент в политическия живот във Великобритания, която вчера избра външния министър Лиз Тръс за наследник на Борис Джонсън като премиер и е съвсем нормално всичко това да е във фокуса на медиите и хората, но да се върнем към историята и голямото за България събитие.

Лиз Тръс

"Ролята на Великобритания в Съединението е била доста изненадваща за тогавашните дипломати и тогавашната общественост, защото както знаем именно Великобритания е автор на идеята за разделяне на България на Берлинския конгрес, а даже преди това още на Цариградската конференция през 1876 година". Това посочи в интервю за БНР Кирил Дрезов, директор на Звеното за Югоизточна Европа в Университета Кийл:

"Парадоксът е, че именно този същият човек, който е прокарал идеята за разделяне на България на две части през 1878 година в Берлин, същият този лорд Солзбъри председателства обединяването на България на същите тези две части. Това е големият парадокс – защо Великобритания се държи по съвършено различен начин към България през 1885 година – и отговорът е, че както винаги за Англия няма вечни приятели, има само вечни интереси. Просто в този момент на Великобритания ѝ се е видяло изгодно обединението на България, защото от една страна отклонява вниманието на Русия от Средна Азия – всяка бъркотия на Балканите прави това, а именно едно руско настъпление през Средна Азия към Индия плаши британците. От друга страна вече добре осведомена от управляващия английското консулство в Пловдив за характера на революцията в Източна Румелия и за отрицателното отношение на Русия, виждайки изтеглянето на руските офицери от Източна Румения, британската дипломация решава, че една подкрепа на българите в този случай ще засили една антируска тенденция в българския елит".

"За Съединението напълно може да се използва фразата "политиката като изкуството на възможностите", добави още директорът на Звеното за Югоизточна Европа в университета Кийл.

В предаването "12+3" Атанас Чиков, лицензиран емиграционен съветник във Великобритания, коментира, че настроението на българските празници не е същото, когато си в чужбина.

Интервюта на Веселин Паунов с Кирил Дрезов и на Георги Марков с Атанас Чиков можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33