Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединението - княз и народ в едно

Разговор с д-р Тодор Чобанов - историк, археолог, политик и експерт по културно наследство

Тодор Чобанов
Снимка: Личен архив

Накъде гледат народните очи след Освобождението?

"Освобождението на България е един от най- прекрасните мигове в нашата история ,продължаваща  вече 14 века. Почти веднага след като тази радост обзема сърцата, следва реакцията на Великите сили, които си казват тежката дума на Берлинския конгрес  и разпокъсват българското землище, което българите сме очаквали да бъде обединено. Това не е тайна за информираните , защото Русия сключва два тайни договора с Австро-Унгария, че има уверения ,които дава на Великобритания. От Наполеоновите войни Европа е установен един ред, който някои наричат "оркестър на Великите сили". В този ред е прието, че всички въпроси свързани със сериозно прекрояване на границите, създаване на нови държави и местене на области от една държава в друга, се решава от Великите сили, тоест нагласите са били да няма голяма българска държава. За това Съединението е толкова важно в нашата история, тъй като то представлява чисто български акт. Точно както Левски е ходил и създавал комитети, от първия ден  дейците на Съединението създават своите мрежа, възникват комитетите "Единство". Захари Стоянов създава Българския таен централен революционен комитет с легендарни личности, които си дават сметка ,че трябва да се свърши сериозна подготвителна работа".

Това каза пред БНР историкът д-р Тодор Чобанов. 

Защо Съединението нямаше да се случи без благословията на княз Александър Първи Български, въпреки деликатната ситуация, в която е бил по това време?

"Неговата роля е важна, защото неговото активно приобщаване, без неговата благословия за тези неща, нямаше да се случат по този начин. Знаете, че има с него няколко пъти неофициално сондажи. Включително и фигури като Данаил Николаев, които са важни ,за да разберем какво точно се случва, искат неговото съгласие. Александър Първи в Шумен се среща със Сава Муткуров, Димитър Ризов и ги уверява в пълната си подкрепа".

Князът е в много деликатна ситуация по това време, защото е тясно свързан по роднинска линия с руското императорско семейство, а Русия е била най-​важна в тези ранни години за съдбата на България , защото войната на Русия с Османската империя води до появата на Княжество България.

Има и един много лош късмет за княза и самата ни родина - това е гибелта на руския император Александър Втори, който умира при осмия атентат срещу него. Това води до неочаквано последствие - рязката смяна на политиката на руския императорски двор. Новият император Александър Трети е бил съвсем различен от баща си, деспотичен и с лошо отношение към нашия княз. Става и противник на съединистките стремежи на българското общество, защото счита, ме по  този начин не е уважена волята на Русия. Тя се противопоставя от самото начало на Съединението, заради старите ангажименти, които тя е поемала, заради тази схема на разпределение на Балканите, която Австро-Унгария и Русия постигат. това обяснява и поведението на Сърбия, която по това време все още се намира в лагера на Австро-Унгария, Виена е мястото където сърбите координират своите действия и получават благословия "да вземат своето", както по това време се смята".

За приобщаването на княз Александър Първи Български с българските стремежи. Мъчителна ли е истината за неговото тръгване от трона? Защо князът не е успял да се върне отново в България и след второто си заминаване? - чуйте от звуковия файл интервюто на Добринка Добрева с д-р Тодор Чобанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36