Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша и балтийските страни се споразумяха за визови ограничения за руснаци

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Полша и балтийските страни се споразумяха да наложат визови ограничения за руснаците.

Премиерите на Полша и Литва, Латвия и Естония обявиха, че са постигнали споразумение да ограничат до 19 септември допускането на руски граждани с европейски визи на територията на техните страни.

Тази мярка се предприема, за да се обсъдят "заплахи в сферата на обществената политика и сигурността", се казва в изявление за медиите на правителствените ръководители на Полша и трите балтийски държави. Те са загрижени от "значителния и растящ наплив на руски граждани" към Европейския съюз, което се превръща според тях в сериозна заплаха за обществената сигурност и споделеното Шенгенско пространство.

Мерките ще ограничат влизането в Шенген на руски граждани, пътуващи по туристически, културни, спортни или делови нужди. Изключения ще се допускат за дисиденти, хуманитарни случаи, членове на семейството и притежатели на разрешителни за пребиваване в страни от Евросъюза.

Премиерите на Полша, Литва, Латвия и Естония заявиха и решителността да продължат да търсят общ подход на европейско ниво по проблема.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40
Анатоли Стайков, журналист

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20
Али Йерликая

Али Йерликая: Има опити за действия срещу президента Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството, без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството. Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че..

публикувано на 15.05.24 в 14:13
Юлиан Войнов

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.  Тази..

публикувано на 15.05.24 в 14:07