Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент.
Снимка: Ройтерс

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място.

След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“.

Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църква, за възникването й и с какво тя е по-различна?

Историята на Англиканската църква започва с идването на бенедектинския монах Свети Августин Кентърбърийски на Острова с папската мисия да въведе християнството в Англия. В годините на Реформацията се стига до разрив между Ватикана и онези, които не искат повече да бъдат заедно с Рим и папата. Така Англиканската църква се отделя от римокатолическата. Разбира се, днес имаме много добри отношения с всички християни. След като националната ни църква къса връзките с Ватикана, ролята на монарха става много по-важна. Монархът поема някои от функциите, които има папата. Така в историята стигаме до крал Хенри Осми, който е искал да се разведе със съпругата си и да се ожени отново, за което папата не му е давал позволение.

Хенри Осми, разбира се, има специално място в историята на църквата и това е една цяла отделна голяма тема, на която са посветени много книги и филми, но да се върнем към днешните събития. Често по време на церемониите и траура бе изтъквано, че Елизабет Втора винаги е казвала, че църквата е съществена част от нейния живот...

Точно така. Тук могат да се кажат две неща. Първо, разбира се, трябва да споменем преплитането между роля на Църквата на Англия и ролята на монарха, което е видно от всички церемонии, свързани с коронацията и други ритуали. Но встрани от това, Нейно величество покойната Елизабет бе много отдадена и посветена на църковните дела. Това не винаги е било така - английските крале и кралици са имали доста различно поведение по отношение на църквата, но Елизабет бе абсолютно отдаден член и върховен управител, истинска жена-християнка.

Предстои погребението на Елизабет Втора. То ще бъде държавно. Бивш британски дипломат заяви, че ще е нещо невиждано досега. Какво бихте казали за него от гледна точка на църквата?

Мисля, че има два елемента в тази погребална служба. Първият е по-очевидният - това е държавно погребение, което означава, че ще бъде много величествено с войниците, гвардейците, маршируващите оркестри, тържествеността, стотиците хиляди хора. Но това не е първото държавно погребение, макар последното да бе след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 година. В същото време това ще бъде една обикновена християнска англиканска погребална служба. Молитвите, които ще прочетем за кралицата са същите, които аз чета всяка седмица за починалите в моята енория. Разликата ще дойде от красотата и величието на Уестминстърското абатство, музиката, церемониалността на ритуала. Това ще бъде едно величествено, помпозно, прекрасно събитие, но в същото време и една обиквовена християнска погребална служба.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник - 15 септември. То ще бъде се проведе от 13.00 часа българско време в Уестминстърското абатство. Поканени са повече от 500 държавни глави, правителствени ръководители и други официални лица. Сред поканените няма представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски..

публикувано на 15.05.24 в 17:52

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради финала за Купата на България

Засилено полицейско присъствие има в центъра на София заради футболната среща между отборите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив). Близо 10 хиляди фенове от Пловдив се очакват на мача тази вечер въпреки лошото и дъждовно време.. Лудогорец и Ботев (Пд) определят носителя на Купата на България Екипите на МВР проверяват за забранени предмети,..

публикувано на 15.05.24 в 17:46
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия обяви, че ще наложи вето на закона за чуждите агенти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние. От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният..

публикувано на 15.05.24 в 17:41
Доц. Мартин Иванов

Доц. Мартин Иванов: Паралелите между 30-те и 40-те г. на XX век и днес са много силни и видими

Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години  - една доста продължителна икономическа криза, Голямата депресия, която прераства и в политическа. Паралелите между онова време и нашето са много силни и видими и бихме могли да потърсим известен опит, който да почерпим и днес...

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на този съвет. Опреснен е съставът във връзка с промените в Министерския съвет - нови министри,..

публикувано на 15.05.24 в 17:18