Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков: Ремонт на язовири 2018-2020 - мащабно държавно незаконно строителство

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков даде пресконференция с министъра на икономиката Никола Стоянов на тема: Незаконно строителство на язовири - 20 септември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Ремонтите на язовири от списъка, приет от Министерския съвет през 2018 година, са извършени незаконно, като аварийни, и без документация, заяви регионалният министър Иван Шишков.

Според него единственият изход е тези язовири да бъдат обявени като "търпими" с промени в Закона за устройство на територията, които са предложени за обществено обсъждане и трябва да бъдат приети от новото Народно събрание:

За съжаление това е един от поредните мащабни мога да кажа, да не кажа може би и най-мащабното незаконно строителство, което държавата си е позволила 2018 - 2020 година. Възложител е била Държавната консолидационна компания, тя ги е възложила на държавната "Монтажи" ЕАД.

Това, което се е случило тогава във времето, е това, което, за съжаление, си говорихме за фирмата "Автомагистрали" и начина, по който са възлагани автомагистралите. И се установи, че тези язовири нямат одобрени строителни книжа, нямат разрешения за строеж", посочи министър Иван Шишков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус на водород тръгва по маршрута на тролейбус №9 в София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица "Български водородни дни". Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород. Задвижваният с водород автобус ще е по улиците на София до 20 юни. След това..

публикувано на 17.06.24 в 11:17
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България. Според Йотова "търпението на българските граждани се изчерпва" и скоро трябва "да се поздравим със стабилно правителство". Вицепрезидентът за пореден път потвърди тезата си, че отговорността сега се носи от първата политическа сила и нейния..

публикувано на 17.06.24 в 10:40

Пияни и дрогирани шофьори са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново

Пияни и дрогирани водачи са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град при един от шофьорите дрегерът е отчел над 3 промила алкохол. 60-годишинят свищовлия е спрян при специализирана полицейска операция, а апаратът е отчел 3,16 промила алкохол в издишания въздух. Водачът е отказал кръвна..

публикувано на 17.06.24 в 10:32
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство. Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес.   Първата среща ще е с ДПС в 13 часа в сградата на Народното събрание. Следват срещи с ПП-ДБ и..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева. Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне или..

публикувано на 17.06.24 в 10:09

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение..

публикувано на 17.06.24 в 10:05

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36