Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мамо, аз не искам война!" - детска изложба за ужаса на войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рисунки на деца от Полша, правени след Втората световна война и на техни украински връстници, създадени по време на настоящия въоръжен конфликт, са акцент в изложба, която се открива днес. Експозицията е озаглавена "Мамо, аз не искам война!".

Детските творби са с разлика от 76 години, но са обединени от един и същ образ на ужасите от войната, казват организаторите от Полското посолство у нас.

На откриването на изложбата този следобед ще присъстват посланиците на Полша и Украйна в България - Мачей Шимански и Виталий Москаленко.

Експозицията е създадена от дирекция "Държавни архиви" на Полша на базата на проекта "1939-45 Полша / 2022 Украйна". Посланието е не само да напомни  ужаса на войната или антивоенните размисли, а и надеждата, че най-младите поколения, осъзнали собствената си идентичност, ще оцелеят след най-тежките сътресения в историята на своята нация. Детските рисунки са подредени на оградата посолството на Полша откъм ул. "Любен Каравелов" в столицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването . Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи: "Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването , да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция "...

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води..

публикувано на 06.10.24 в 10:58
Николай Младенов

Николай Младенов: Ще следим за инициатива на международната общност за омиротворяване в Близкия Изток

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция. Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за..

публикувано на 06.10.24 в 10:52

В Петрич продължават проявите за почит на цар Самуил

В Петрич продължават честванията на 1010 години от управлението на цар Самуил.   От 9 часа в историческия музей на града започва Международна научна конференция "Самуилова България - история и култура“. Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич От националния парк-музей тръгва и походът "По стъпките на..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Росица Матева

Росица Матева: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори . Това заяви пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), като обясни, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на..

публикувано на 06.10.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

За летящите коли и въздушни таксита - кога и в България?

До десетина година в София може да има въздушни таксита. Това показват оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в..

публикувано на 06.10.24 в 10:10

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа. Съобщено беше и за нови израелски атаки в южните предградия на Бейрут. Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа В централната част на Газа е атакувана джамия, превърната в приют за бежанци, твърдят от палестинската Гражданска защита. Според израелската..

публикувано на 06.10.24 в 09:50