Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК препрати към 23-та РИК в София жалба от гражданка, свързана с учебник

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия препрати към 23-та РИК в София жалба от гражданка за това, че заедно с учебник по Родинознание се разпространяват агитационни материали в полза на кандидат за депутат от регистрирана за участие в изборите партия. Заради оставен без разглеждане от същия РИК подобен сигнал от ЦИК указаха жалбата да се разгледа.

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева докладва пред комисията сигнала и обясни:

"Да бъде указано на Районната избирателна комисия, че всеки български има интерес да подава жалби и сигнали срещу неправомерна предизборна кампания. И че безспорно, когато ѝ се предоставят материали, в които е записано името на партията, името на кандидата с призиви за подкрепа, това е агитационен материал по смисъла на Изборния кодекс и РИК следва да разгледа жалбата, да извърши проверка, ако е необходимо, и да се произнесе по нея".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен  биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32

60 кг контрабандни черни трюфели са открити при проверка на кола на "Капитан Андреево"

60 килограма контрабандни черни трюфели са открити при проверка на лек автомобил на ГКПП "Капитан   Андреево", съобщават от Агенция "Митници". Автомобилът е пътувал от Турция за България. Шофьорът е заявил, че не пренася стоки, които да декларира. След щателна проверка в багажа на пътника са открити полиетиленови торби, съдържащи..

публикувано на 03.06.24 в 10:25
Опашка за пенсии

НОИ: От 7-и юни започва изплащането на пенсиите за настоящия месец

От петък, 7-и юни, започва изплащането на пенсиите за настоящия месец чрез пощенските станции. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ). Утре, 4-и юни, ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Изтича срокът за заявления за гласуване с подвижна секция

До днес хора с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са пропуснали да го направят до 25 май. Те могат да подадат заявление до Общината при положение, че в населеното място, където ще гласуват, има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни. Поради множеството запитвания от Централната..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Гърция: Започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка

В Гърция от днес започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка. Право имат и българите, работещи в южната ни съседка. Подаването на молби се извършва електронно към министерството на труда. Право на безплатна почивка имат 300 хиляди семейства, сред тях и българите, които живеят и работят в страната. Програмата "Почивка за всеки" е на обща..

публикувано на 03.06.24 в 09:53

Премахват книги от лавиците на обществените библиотеки на Острова

Във Великобритания книги на автори, сред които Реймънд Бригс, Дейвид МакКий и Жул Верн, са били премахнати от обществените библиотеки след оплаквания от клиенти, съобщи вестник "Таймс".  Повече от дузина книги са били премахнати от библиотечните рафтове в Обединеното кралство, след като членове на обществеността са се оплакали от..

публикувано на 03.06.24 в 09:36