Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецоперация срещу престъпността, арести в различни райони на страната

2
Спецакция се провежда и в Горна Оряховица.
Снимка: Здравка Маслянкова

Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната.

8 души са задържаните в област Велико Търново тази сутрин при специализирана полицейска операция. Образувани са 8 бързи производства - основно за притежание на наркотици. 

13 са сигналите за изборни престъпления във Великотърновско. Едно е  досъдебното производство, образувано за купуване на гласове, а две са за унищожаване на имущество на политическа партия.

Рано тази сутрин специализирана полицейска операция започна и в ромската махала на Благоевград заради нарушаване на политическите права на гражданите.

Акцията започна малко преди 7 часа сутринта с участието на 30 служители на областната дирекция на полицията и жандармерия.

Снимка: Кети Тренчева

По сигнал за купуване на гласове бяха претърсени няколко адреса. Задържаните са трима. От една от къщите бе изведен мъж, а след това неговата майка заяви пред медиите:

"Тръгнала съм на работа, а те нахлуха вътре в двора и не ми дават да си влизам в двора. Тропат по вратата, "отключвай". Викам чакай малко, синът ми горе още спи…Имаме вкъщи малки деца, това е безобразие тяхното".

Тя посочи, че не знае причината за идването на "цяла армия" в дома ѝ.

Акцията продължаваше и към 8 часа сутринта, насочена е основно към предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, но се извършват проверки и по линия на битовата и конвенционална престъпност.

При спецакция са задържани и двама души в бургаския ромски квартал "Победа". В тях са открити стоки без бандерол и чай с наркотично вещество. Това е третата операция в махалата в рамките на една седмица. 

Акцията в ромския квартал на Бургас. Снимка: Даниела Костадинова

Един мъж е задържан при полицейска акция в община Сунгурларе.

Акцията е част от мащабната национална полицейска операция срещу престъпленията свързани с политическите права на гражданите. Извършеният арест е по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при търгове за дърводобив.

В област Враца също се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот.

Акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Извършват се масирани проверки за нарушаване на избирателните права на гражданите. Ще бъдат проверявани сигнали, но засега не са постъпили такива, уточниха от полицията.

В Бяла Слатина вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. Разследването е срещу неизвестен извършител и е докладвано на прокуратурата.

Специализираната операция ще продължи до края на изборния ден в неделя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис

След няколко отлагания по технически причини днес започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ до гръцкото пристанище Александруполис. Съоръжението ще осигурява диверсификация на доставките и енергийна сигурност за широкия регион на Балканите и Източна Европа, а капацитетът му е резервиран за 6 години напред. Българският..

публикувано на 01.10.24 в 16:14
Атанас Илков

Очаква се екстрадицията на арестувания в Сърбия Никола Николов - Паскал

Очаква се екстрадицията на арестувания в Сърбия Никола Николов, по прякор Паскал, каза служебният министър на външните работи Атанас Илков. "Това е благодарение на усилията на колегите от Министерството на вътрешните работи в много добро взаимодействие с колегите от Сърбия, така че всички онези наши действия, които бяха добре координирани и..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Водата в София поскъпва до 3,52 лв. за кубик

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър, съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Досега цената на..

публикувано на 01.10.24 в 16:00

"Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана

"Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека "Гео Милев", Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на форума. Включиха се 20 млади писатели от цялата страна. В шатри разположени на централния площад "Жеравица", те представиха новите си книги. Писателите бяха приветствани от кмета..

публикувано на 01.10.24 в 15:30

Най-дългата бюлетина: за избирателите извън страната, в 23 МИР - най-много кръгчета за преференции

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с..

публикувано на 01.10.24 в 15:12

Русия обяви превземането на две украински села

В социалните мрежи се появиха видеоклипове, заснети с дронове, с руски знамена в украинския миньорски град Вугледар в Донецка област, съобщава Ройтерс. Според информацията руските сили обстрелват града и "пехотата им се движи в населеното място и сред блоковете. Руснаците са издигнали знамето си в западните квартали на града". Точната..

публикувано на 01.10.24 в 15:10

Процедурата за избор на председател на ВАС ще започне след номинациите за главен прокурор

Въпреки очакванията процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) да бъде открита още тази седмица, мнозинството в Съдийската колегия реши това да стане, след като приключи срокът за номинации за нов главен прокурор.  Тъй като кандидатури за обвинител номер едно могат да се внасят в Пленума на Висшия съдебен до 10..

публикувано на 01.10.24 в 14:53