Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска изключениe от две от предложените от ЕК мерки срещу енергийната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър иска изключениe от две от предложените от Европейската комисия мерки срещу енергийната криза. Позицията му ще бъде представена на провеждащия се днес извънреден съвет на европейските енергийни министри.

Кипър не е съгласен с предложението за задължително намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове и иска тази разпоредба да се прилага на доброволна основа в държавите-членки.

Позицията на Никозия е, че в страната все още не е въведен конкурентен пазар на електроенергия и нe съществуват интелигентни измервателни уреди, с които да се определя този върхов период на консумация. Затова Кипър иска да запази правото си да въведе мярката, когато това стане осъществимо.

Проблем е и намерението на Еврокомисията за налагането на таван върху свръхпечалбите на енергийни дружества, работещи с източници с по-ниски разходи от тези на природния газ.

Кипър иска от тази мярка да бъде освободена държавната енергийна компания (EAC), която произвежда електричество, използвайки петрол. В противен случай може да бъде застрашена нейната жизнеспособност, смята правителството.

На срещата си днес енергийните министри от страните-членки ще обсъждат направените предложения от Еврокомисията за спешна намеса за справяне с високите енергийни цени и ще търсят политическо споразумение по тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16
Александър Александров

Директорът на "Топлофикация – София" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. В лична позиция до..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ" започва от Плевен

От Плевен започва кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ". С безплатни изследвания чрез телемедицина се предлагат проверка на основни здравни показатели на белия дроб. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично..

публикувано на 13.06.24 в 09:51

Летни литературни маршрути в София

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 09:42

ИРПС: С хартия на вота за НС са гласували 63.98% от избирателите

От Института за развитие на публичната среда обобщават, че технологията на гласуване е основна част от реториката на политическите партии в постоянните предизборни кампании в последните три години. Връщането на смесеното гласуване не е повишило избирателната активност. Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които..

публикувано на 13.06.24 в 09:36

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са в Брюксел за двудневни разговори, свързани с помощта за Украйна, предаде ДПА. В срещата ще участва служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. На пресконференция преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 13.06.24 в 09:32

Във Великотърновско оценяват щетите от снощната градушка

В област Велико Търново днес започват огледите и оценките на щетите от снощната мощна буря с градушка. Възстановено е електрозахранването на десетките населени места, които станаха без ток. Няма подадени сигнали за бедстващи хора, съобщиха от областната управа.  В Средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново днес е неучебен ден, защото се..

публикувано на 13.06.24 в 09:17