Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кале Рованпера спечели Световния рали шампионат с рекорд

Кале Рованпера /вдясно/
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кале Рованпера (Финландия, Тойота) стана най-младият първенец в историята на Световния рали шампионат (WRC), след като стигна до титлата на възраст от 22 години и един ден. 

Доскоро рекордът се държеше от легендата Колин Макрий, който триумфира на 27 години и 89 дни през 1995.

Рованпера и неговият навигатор Йоне Халтунен се нуждаеха от седем точки повече от От Танак (Естония, Хюндай) в Рали Нова Зеландия и ги спечелиха без затруднения.

Финландците имаха солидна преднина още в събота и останаха недостижими на чакъления маршрут в неделните четири отсечки. 

Те завършиха с 34.6 секунди пред осемкратния световен шампион Себастиан Ожие (Франция, Тойота), докато Тенак финишира с почти 50 секунди пасив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Азаренка

Виктория Азаренка с експресен успех в Париж

Бившата водачка в световната ранглиста по тенис при жените Виктория Азаренка постигна категорична победа с 6:1, 6:0 над аржентинката Надя Подороска в мач от първия кръг на "Ролан Гарос". Срещата, която противопостави две бивши полуфиналистки в Париж, премина изцяло под диктовката на белорускинята. Тя пое инициативата още в началото на мача,..

публикувано на 29.05.24 в 06:41
Новак Джокович

Новак Джокович започна с победа на "Ролан Гарос"

Шампионът от миналогодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис Новак Джокович започна защитата на трофея с трисетова победа срещу представителя на домакините Пиер-Юг Ербер. Сърбинът се наложи с 6:4, 7:6(3), 6:4 за малко повече от два часа и половина. Четвъртфиналистът от последните две издания на „Ролан Гарос“ Холгер Руне..

публикувано на 29.05.24 в 06:39
Килиан Мбапе

Избраха Килиан Мбапе за най-добър футболист в Европа

Френският национал Килиан Мбапе бе избран за най-добър футболист на Европа, на церемонията по връчването на традиционните награди“Globe Soccer” в Сардиния. Мбапе, който ще смени Пари Сен Жермен с Реал Мадрид, изигра 48 мача във всички турнири, като отбеляза 44 гола и направи 10 асистенции. С Пари Сен Жермен той стана шампион в Лига 1 и..

публикувано на 29.05.24 в 06:37
Карлос Насар

Карлос Насар пред БНР: Трогнат съм, че съм носител на специалната награда в "Нощ на звездите"

На 1 юни фондация "Енчо Керязов" ще връчи годишните си награди. В 13-ата церемония  "Нощ на звездите", посветена на талантливите деца на България в категориите "Изкуство", "Образование" и "Спорт", ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория "Спорт" това са състезателката по брейк Пламена Георгиева,  художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 28.05.24 в 15:42
Рафаел Надал

Рафаел Надал мисли за Олимпиадата, едва ли ще играе на Уимбълдън

Носителят на 22 титли от турнирите от Големия шлем Рафаел Надал заяви, че цялото му внимание се насочва към предстоящите Олимпийски игри в Париж и е малко вероятно да участва на Уимбълдън това лято. 37-годишният испанец изигра много силен мач срещу четвъртия в световната ранглиста Александър Зверев в първия кръг на "Ролан Гарос", но отстъпи в три сета...

публикувано на 28.05.24 в 06:42
Бохум

Бохум запази мястото си в Първа Бундеслига

Отборът на Бохум запази мястото си в Първа Бундеслига на Германия по футбол. В мач бараж за влизане/оставане в елита Бохум спечели битката срещу Фортуна (Дюселдорф) след изпълнение на дузпи, след като преди това успя да се наложи с 3:0 в редовното време и така да заличи преднината от три гола на Фортуна от първия мач. Филип Хофман се разписа два пъти..

публикувано на 28.05.24 в 06:35
ЦСКА 1948

ЦСКА 1948 си осигури бараж за Европа срещу ЦСКА София

ЦСКА 1948 победи с 2:0 като гост Славия в мач от 36-ия кръг в Първа футболна лига и се класира за бараж за участие в Лигата на конференциите. "Червените" имат актив от 52 точки и ще се изправят срещу ЦСКА София в решаващ двубой на 31 май, който ще определи последния евроучастник от българското първенство. Още в петата минута "червените"..

публикувано на 27.05.24 в 22:23