Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 60 000 е броят на гласувалите в Турция

Снимка: Тоня Димитрова

Под 60 000 е броят на гласувалите в Турция, сочат неокончателните данни за избирателната активност. В южната ни съседка този път имаше рекорден брой секции 166.

16 192-ма души са дали своя вот във всички 51 секции в Истанбул и региона. Само за Истанбул, броят на гласувалите е 11 388, а на предишният вот през ноември броят им беше почти 28 000 души.

В Бурса, където имаше най-много секции – 40, своят глас са дали около 14 000 изселници от България, сочат предварителните данни. На предишния вот през ноември там бяха гласували около 27 700 души.

В Измир, където тази година също имаше повече секции – своят глас са дали над 8 000 души.

Без удължаване на изборния ден приключиха всички 51 секции в Истанбул и региона.

Очаква се подаването на изборните резултати до ЦИК да не отнеме дълго време, особено в секциите с машинно гласуване, а те са две трети от всички 166 в Турция.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да направедва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да направедва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за..

публикувано на 05.07.24 в 09:22

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България". "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09