Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как приключи изборният ден в чужбина

Секция в САЩ
Снимка: Младен Петков

Приключи изборният ден зад граница, съобщават от МВнР. Последни затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър заради часовата разлика. Сънародниците ни по света гласуваха в общо 755 секции в 62 държави - от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през ноември 2021 г. 

В Съединените щати избирателните секции затвориха и сега се броят получените гласове. Впечатленията до момента са ,че гласувалите като брой са почти толкова, колкото и на изборите през ноември. В района на Бостън, Масачузетс, са гласували обаче почти двойно повече хора. В Синсинати, щата Охайо, гласувалите са по-малко, както и в Нейпълс, щата Флорида.

Подобна е картината и в Чикаго. Не е голяма разликата от предходните избори, но е малко по-нисък броят на пусналите бюлетина. Като цяло броят на емигрантите, които гласуваха и сега, не е голям на фона на голямата емигрантска общност и в Чикаго, и в други щати на САЩ. Според предпочитанията на избирателите  до момента водят  ПП, следвани  от “Възраждане”, ДБ , ИТН, но това не са окончателните  резултати.

В Обединеното кралство вотът приключи в 22 ч. българско време. Отчетена бе по-ниска активност. "Продължаваме промяната" печели най-много гласове на българите във Великобритания - 33.3 процента, следвана от "Възраждане" с 22.6 и Демократична България с 12.9 на сто. Около 26 600 българи са гласували на вчерашните избори. На предишните парламентарни избори - през ноември 2021 година - са гласували около 34 000 българи. Активността се засили в късните часове. 

В Германия - "Продължаваме промяната" има 31.6 на сто от гласовете, "Възраждане" - 21.7 и ДБ - 14.7. 

Неокончателните резултати от гласуването във Франция показват преднина за "Продължаваме промяната" с 32.7 процента, второ място за "Демократична България" с 20.3 на сто и трето за "Възраждане" - 16.8. 

В Италия бяха регистрирани сходни резултати с вота от ноември миналата година. 1 005 наши сънародници са упражнили правото си на глас в 26 секции.

С малка преднина в Испания печели "Възраждане" с 29%, следвани от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. 

Валенсия, където живеят голяма част от българските граждани, поставят на първо място партията на Костадин Костадинов. "Продължаваме промяната" е водещата сила в двата най-големи испански испански града - Мадрид и Барселона. В Мадрид ПП събра 294 гласа, а "Възраждане" -  269, на трето е ГЕРБ-СДС със 247, а на четвърто - ДБ с 89. В Барселона, където вчера правеше впечатление преобладаващият брой млади хора, които стигнаха до урните, на първо място се нарежда ПП с 339 гласа, а "Възраждане" е със 169. На трето място са ДБ със 159 гласа, а ГЕРБ-СДС е с 80. Във Валенсия, където живеят голяма част от българските граждани, избрали Испания за свой втори дом, на първо място е "Възраждане" със 249 гласа, следвана от ПП със 174, а трето са ГЕРБ-СДС със 113 гласа. "Демократична България-обединение" е четвърта с 65 гласа. Все още е трудно да се каже коя е водещата политическа сила на територията на цялата страна, тъй като има секции, чийто протоколи предстои да бъдат обработени и обобщени

Почти изравнени са резултатите на "Възраждане" и "Продължаваме промяната" в Италия - 26.2 и 26.1 на сто, близки са и тези на ГЕРБ-СДС и ДБ - 13.7" и 12.8%.

В Малта са гласували 600 наши сънародници.

По-ниска избирателна активност от предишните избори през ноември беше отчетена и в Барселона.

Около 55 000 са гласувалите в Турция, сочат данните при 99% от обработените протоколи. Очаквано ДПС печели 91.97% от вота. При обработени над 99 на сто от протоколите след ДПС се нарежда коалиция ГЕРБ - СДС с 2.58% от гласовете в Турция, на трето място е ПП с 1.39%, а четвърти са ДБ с 0.60%. 16 192-ма души са дали своя вот във всички 51 секции в Истанбул и региона. Само за Истанбул, броят на гласувалите е 11 388, а на предишният вот през ноември броят им беше почти 28 000 души. В Бурса, където имаше най-много секции - 40, своят глас са дали около 13 114 изселници от България. На предишния вот през ноември там бяха гласували около 27 700 души. Тази година в Турция имаше рекорден брой секции - 166, в две трети от тях се гласува с машини. На изборите за Народно събрание в чужбина се гласуваше в 755 секции в 62 държави. В 300 секции гласуването беше машинно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на "Възраждане" - Костадин Костадинов заяви, че Главчев е направил 11 рокади. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да направедва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България". "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20