Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските власти съобщиха за нови руски удари срещу сгради в Запорожие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на обвиненията срещу украинските власти в тероризъм, те съобщиха за нови руски удари срещу жилищни сгради в град Запорожие.

След като руския президент Владимир Путин окачестви взрива на Керченския мост като украински терористичен акт, президентския съветник в Киев Михайло Подоляк реагира, че подобни обвинения звучат прекалено цинично, дори и за Москва.

Украйна обвини руските сили за ракетната атака в ранните часове на неделя, при която  най-малко 13 души загинаха, а десетки пострадаха, след като беше поразен жилищен блок в град Запорожие.

"Това е бил съзнателен удар. Тези, които са издали заповедта и тези, които са я изпълнили, са знаели където атакуват. Който иска преговори за мир не прави така, а който е терорист - той постъпва именно по този начин", заяви украинският президент.

Тази нощ украинският управител на Запорожка област, която Русия вече смята за част от държавната си територия, съобщи за нови атаки срещу главния град, който е под украински контрол.

В "Телеграм" Олександър Старух написа, че отново е уцелена няколкоетажна жилищна сграда и че има ранени. 

На другия бряг на река Днепър беше възстановено външното захранването на Запорожката атмона централа, която е под руски контрол. За това потвърдиха от Международната агенция за атомна енергия, която поддържа екип в централата. Захранването за пореден път беше прекъснато заради удари в района на централата, които могат да попречат на работата на аварийните й системи.

Шефът на агенцията Рафаел Гроси определи последните новини като "временно облекчение в несъстоятелна ситуация". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Петдневна стачка на младшите лекари в Англия

Младшите лекари в Англия започнаха 5-дневна стачка в рамките на дългогодишния спор за заплащането. Това е 11-та стачка на младшите лекари. От националното здравеопазване предупредиха за очаквано значително нарушаване на рутинните болнични услуги. Британската медицинска асоциация обяви, че нейните членове предприемат стачните действия, тъй като..

публикувано на 27.06.24 в 10:54
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Отказах алкохолна проба, защото стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка"

Малко над два месеца и половина след инцидента от 5 април с участието на общинския съветник и член на Комисията по безопасност на движението към Столичния общински съвет  Благовест Георгиев, той изпрати съобщение до медиите, в което определя инцидента като "политическа поръчка".  "Не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с..

публикувано на 27.06.24 в 10:53

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

Експерти: Трябва преосмисляне на политиката на МОН за българските училища в чужбина

Започнали сме с новите програми, по които ще се обучават учителите в българските неделни училища в чужбина. Първото нещо е да излезем от грешното разглеждане за училищата. Това сподели Камелия Конакчиева - Трибулен, филолог, преводач в европейските институции и дългогодишен ръководител на български училища във Франция, в интервю пред..

публикувано на 27.06.24 в 10:34

Геновева Петрова: Президентът извлече максимума за собствения си политически имидж

В хода на консултациите президентът извлече максимума за собствения си политически имидж . Това обясни пред БНР Геновева Петрова, "Алфа рисърч". "Той стоеше като факторът, който е способен да поеме отговорност в перспектива, което е нов елемент". Като "слабо вероятна" тя определи възможността Радев да излезе от президентството преди края на своя..

публикувано на 27.06.24 в 10:25
Президентът откри форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.

Румен Радев: България е държава на духа, от хилядолетия е един от културните и духовни центрове на Европа

България е държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните и духовни центрове на Европа, посочи президентът Румен Радев при откриването на международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност". Радев и Йотова откриват международен форум за кирилицата Инициативата за конференцията е на вицепрезидента..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ.  Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов..

публикувано на 27.06.24 в 10:16