Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят да засилят военното си присъствие на о-в Крит

Гръцко-американски маневри край остров Крит, август 2020 г.
Снимка: Ройтерс

Разширяването на военното присъствие на САЩ на остров Крит, както и на други места в Гърция като средство за засилване подкрепата за НАТО. Това е обсъдил гръцкият заместник-министър на отбраната Никос Хардалиас, който е на посещение във Вашингтон - с американския помощник заместник-министър на отбраната Саша Бейкър. 

Двамата са подчертали важната роля на пристанището Александруполис в осигуряването на устойчив достъп да Източното крило на НАТО, както и в оказването на подкрепа на Украйна, съобщават от американското Министерство на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Мундров също потвърди, че няма проблеми с изтеклата гаранция на машините за гласуване

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че на 9600 от общо 12 000 са с изтекла гаранция. "Всичките машини са от порядъка на 12 000. Доколкото ми е известно, около 9600 са машините, закупени от държавата,..

публикувано на 11.10.24 в 15:12

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22-ама души, а близо 120 бяха ранени. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан след съобщения за четвърта израелска атака срещу техен пост...

публикувано на 11.10.24 в 14:59

Акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност в Старозагорска област

В Старозагорска област се провежда акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност. Полицаи проверяват ромските квартали в градовете Николаево и Гурково и село Паничерево.  Входовете и изходите на населените места са под полицейско наблюдение.  Проверяват се частни имоти и търговски обекти в трите населени места.  До този момент няма задържани..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Полиция пред столичното 22-ро училище - има инцидент между учител и ученик

Полиция и екип на Спешна помощ са изпратени в столичното 22-ро училище заради инцидент между учител и дете със специални образователни потребности.  От МВР отрекоха появилата се информация, че в учебното заведение са намерени наркотици. В момента се извършва проверка на случая.

публикувано на 11.10.24 в 13:56

Парите от бюджета не са достатъчни за финансовата стабилност на висшите училища

Рекордните над един милиард лева, които получават българските държавни университети тази година от републиканския бюджет, не са достатъчни за финансовата стабилност на висшите ни училища, които искат да изнасят академичен продукт в чужбина. Това коментираха от Съвета на ректорите, който проведе редовното си заседание във Великотърновския..

публикувано на 11.10.24 в 13:54

Задачи с практическа насоченост ще решават деветокласниците на 14 и 15 октомври

Задачи с практическа насоченост ще решават над 61 000 деветокласници на входното ниво за оценка на познанията им по природните науки. За първи път тестът ще се проведе само електронно и ще бъде на 14 и 15 октомври. Служебният министър на образованието и науката професор Галин Цоков провери във великотърновската Професионална гимназия по..

публикувано на 11.10.24 в 13:46

Как може да бъде подобрена комуникацията между родители и учители?

Трябва ли съдът да се намесва в спорове между родители и учители по отношение начина на преподаване и изпитване на учениците? Какво трябва да се направи, за да не се стига до съдебни дела при възникване на спор в училище? Конкретен случай стана повод за широки дискусии по темата и отново раздели обществото. Стигна се до там, че..

публикувано на 11.10.24 в 13:22