Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, социалната защита на европейските граждани и правата на жените - във фокуса на Конгреса на ПЕС

Снимка: Виолета Ашикова

Войната в Украйна, социалната защита на европейските граждани и правата на жените бяха във фокуса на Конгреса на Партията на европейските социалисти в Берлин. Пред делегатите канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че Европа трябва да продължи да надгражда системите си за сигурност заедно с тези на НАТО.

"Берлин е в сърцето на Европа и затова тук е правилното място да се срещнат всички, в чиито сърца Европа тупти“, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц пред конгреса на ПЕС в Берлин и призова за мир на Стария континент. По думите му, войната на Путин в Украйна застрашава социалната сигурност, защото използва енергийните ресурси като оръжие:

"Путин иска да наложи нови граници, нова черта през Европа – нещо, което не сме си представяли, че ще се случи. И заедно казваме "не". Никога повече не бива да има война между европейски членки. И това беше в основата на създаването на ЕС. Не можем да позволим посегателството на Русия върху мира на Европа, да допуснем животите на хиляди жени и деца да изчезват зад тази нова Желязна завеса. Европа трябва да продължи да се защитава и да надгражда системите си за сигурност заедно с тези на НАТО, вече и с армиите на Швеция и Финландия като нови членки на Алианса".

Германският канцлер Олаф Шолц призова за по-добра координация на отбранителните способности и разширяване на ЕС с новите кандидатки за членство в ЕС, след като изпълнят всички изисквания. Той призова за солидарност по отношение на мигрантската криза. Конгресът на ПЕС поиска облагане на свръхпечалбите на енергийните компании и осъди режима в Иран и нарушаването на правата на жените там.

Олаф Шолц изрази увереност, че ПЕС е готова да стане първа политическа сила на следващите европейски избори през 2024 г. и изтъкна ролята на Сергей Станишев, който бе начело на лявото политическо семейство в последните 11 години:

"И за това главната роля е на един човек, който направи много за успеха на нашето семейство. Истински европеец и политически лидер с опит. Благодаря ти, Сергей, за изключителната ти работа през последните 11 години“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа затвори Голямоконарско шосе в Пловдив

Катастрофа блокира движението на Голямоконарско шосе. Около 8.40 ч. днес е получен сигнал, че на входа на Голямоконарско шосе откъм АМ "Тракия" /край завод „Либхер“/ е настъпил сблъсък между камион и празна цистерна, която от  удара се е запалила. По предварителна информация няма пострадали хора.  Спряно е движението и в двете ленти, тъй като..

публикувано на 11.06.24 в 09:58

МО: Украйна не е искала разрешение да нанася удари в Русия с въоръжението, предоставено от България

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на..

публикувано на 11.06.24 в 09:50
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Температури до 44° през следващите три дни

Температури до 44 градуса по Целзий в рамките на три дни прогнозира Националната метеорологична агенция в Гърция. Властите предупреждават туристи да не ходят на плаж по обед. Гражданска защита взе извънредни мерки по предпазване от високите температури. Държавните служители работят дистанционно да края на седмицата. Общините затвориха..

публикувано на 11.06.24 в 09:36
Петър Топуров

Петър Топуров: Нямаме реална представа за измеренията на домашното насилие

Ние като държава нямаме реална представа какви са измеренията на проблема с домашното насилие , казва адвокат Петър Топуров, гл. ас. в БАН, носител на наградата "Питагор" в категория "Млад учен" в областта на социалните и хуманитарните науки. Реформата беше изоснови , посочва Топуров във връзка с промените в законодателството, касаещи..

публикувано на 11.06.24 в 09:18
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

Обрат: ЕНП обсъжда отмяна на забраната на коли с бензинови двигатели от 2035 г.

Европейската народна партия смята да обсъди в близките дни идеята за отмяна на забраната на колите с бензиновите двигатели в ЕС от 2035 г. Това заяви пред "Политико" председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.  "Забраната беше грешка", сподели той. Отмяната изглежда все по-вероятна предвид надигането на крайната..

публикувано на 11.06.24 в 09:11

Как гледат във Великобритания на изборите за ЕП и какво е състоянието на британската крайна десница?

Новините от Европа са доста разтърсващи и за Обединеното кралство, независимо от това дали британците, вече като нация извън ЕС, ги интересува или не какво става на континента. Все пак онези, които си дават по-ясно сметка, не могат да не бъдат загрижени, защото колкото и всички "брекзитиъри" да тръбяха през последните години как..

публикувано на 11.06.24 в 09:07
Добри Митрев

Добри Митрев, БСК: Резултатите от изборите са не шамар, а юмрук

Резултатите от изборите са не шамар за политическата класа, а по-скоро юмрук , който показва, че така повече не може. Това заяви пред БНР Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара. Няма политически стабилна държава, която да е икономически нестабилна , подчерта той. Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността,..

публикувано на 11.06.24 в 08:54