Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти от различни държави участваха в хоровия фестивал „Момчетата пеят"

Алдо Адриан Гереро и Торстен Сигурдсон дадоха интервю за БНР

Първият международен хоров фестивал „Момчетата пеят"
Снимка: личен архив

От 14 до 16 октомври т.г. в София се проведе Първият международен хоров фестивал „Момчетата пеят". Фестивалът се организира от Сдружение „Хор на софийските момчета”, с финансовата подкрепа на програма РА 14 ”Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

"За първи път съм в България. Ще изпеем българска коледна песен- много е забавна - "Вятърът снежинки гони". Не съм сигурен дали ще успеем да произнесем правилно думите", каза за БНР Торстен Сигурдсон, диригент на Хора на момчетата от Рейкявик, Исландия.


Той обясни, че в програмата на хора са включени исландски и шведски традиционни песни. "Опитали сме се да пренесем най-доброто от старата традиционна исландска музика, но имаме и малко съвременна музика".

За предаването "Нощен Хоризонт" Сигурдсон добави: "Аз лично очаквам да науча много от моите колеги. Надявам се, че момчетата ще имат възможност да научат доста от връстниците си. Ще бъде прекрасно изживяване да видим как се справят различните хорове".

Първият международен хоров фестивал „Момчетата пеят

Диригентът на момчешкия хор „Седрос UP” от Мексико Сити, Алдо Адриан Гереро заяви: "Подготвили сме програма с латиноамерикански репертоар. Тя включва традиционна музика от Венецуела, Куба, Аржетина, Мексико, Перу".

Той обясни, че хорът изпълнява предимно религиозна, полифонична музика, тъй като колежът "Седрос" е католическо учебно заведение на "Опус деи".

Всички хорове ще изпълнят химна на фестивала „Viva la musica” (м. Адриана Благоева) и специално написаната за фестивала песен „The Boys Are Singing” (м. Ст. Вълдобрев).

"Емоцията е изключително силна, искаме да предадем нашето послание, а именно да обучаваме. Децата и младежите са точно такива - талантливи хора, които трябва да бъдат обучени", допълни Алдо Адриан Гереро.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35