Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И на второто заседание на 48-ото НС не беше избран председател

В НС: "Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища" и "Започва да изглежда като сценарий"

Христо Иванов от ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ в НС - 20 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

И на втория ден от първото си пленарно заседание депутатите се провалиха в опитите да изберат председател на Народното събрание. Консенсус не беше постигнат въпреки няколкото председателски съвета.

Няколко съвета и дълги часове почивки не бяха достатъчни. Единственото, за което се разбраха депутатите, беше да поддържат добър тон и да търсят обединяваща фигура. Такава се оказа най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов.

Предложението направи Десислава Атанасова от ГЕРБ: "Да се обединим около фигурата на този, който може, макар и формално, да изпълни отчасти изискванията на духа на Конституцията. Постъпвайки избрани в Народното събрание, може да нямат опит, а най-възрастният поне има житейски опит".

Такова предложение направи и лидерът на "Български възход" Стефан Янев: "Затова и в края на вчерашния календарен ден казах: Нека да се обединим около една кандидатура, която и да е тя, от която и да е парламентарна група или сила. Или който и да е от 240 присъстващи тук в залата".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите биха подкрепили предложението на ГЕРБ, защото законодателният орган е блокиран, а трябва да се гласува бюджет, както и редица важни закони.

От парламентарната трибуна Нинова заяви още:

"Това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република. Това е най-тежкият удар върху парламентарната демокрация и партийната система. И това започва да изглежда като сценарий. И това е големият проблем за държавата".

След кратка почивка председателстващият заседанието сам оттегли кандидатурата си след прочувствена реч, която изправи залата на крака.

Вежди Рашидов се обърна към депутатите с думите: "В началото имах едно малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, защото все пак днеска открива най-възрастният човек тоя парламент, а пък още малко време имам и да се нарадвам на скулптура, на внуците си и на приятелите си, разбира се.

Скъпи колеги, аз съм щастлив вие, ако днес изберете председател на парламента. Аз днеска искам да ви кажа: Моля, оттук нататък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума. И ви моля: Много ниско стойте при хората, защото бързо намразват хората… Да не ви мразят. Пожелавам ви да ви обичат."

Асен Василев от ПП: "Господин Рашидов, искам много да ви благодаря за тази реч. Мисля, че тя е един достоен финал на дебата, който този следобяд успяхме да проведем в залата."

След тези изказвания последваха нови номинации. Този път първите две политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не издигнаха кандидати. ДПС отново номинира Йордан Цонев, "Възраждане" излъчиха нов кандидат - Цвета Рангелова, а БСП - Кристиан Вигенин.

След балотаж между Цонев и Вигенин отново не беше избран председател на парламента, защото никой не събра повече от половината от гласовете на присъстващите в залата.

Утре депутатите ще опитат пак в третия ден от първото заседание, което отново започва в 10:00 часа.

А по-рано в днешния парламентарен ден опитът на "Продължаваме промяната" да организират дискусия, на която да бъде решен казусът за избор на председател на Народното събрание, претърпя провал, тъй като никоя от парламентарно представените формации не се отзова.

Защо не отидоха на срещата

От "Продължаваме промяната“ анонсираха срещата в зала "Запад" като публична дискусия, която има за цел да направи открити преговорите за избор на председател на Народното събрание и да се противопостави на задкулисието.

Асен Василев от ПП: "Очевидно е, че парламентът е в много дълбока криза, бих казал - цялото политическо развитие на страната е блокирано. А то е блокирано, защото задкулисните договорки при затворени врати не могат да дадат решение".

В крайна сметка никой не прие поканата. Така "Продължаваме промяната" успяха да обединят различните формации в отказа им да се явяват на събития извън пленарната зала - и опоненти, и коалиционни партньори.

Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ:

"Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища", отбеляза Атанасова:

"Айде, да не се държим все едно, че сме в кампания. Хората са ни пратили тук не, за да се състезаваме кой е най-атрактивен, кой е най-иновативен, а да свършим работа. Най-лошият вариант, до който, боя се, сме много близо - да преливаме от една кампания в друга“, допълни Дончев.

Петър Кънев от "БСП за България": „По-голяма прозрачност от това, което става в пленарна зала, не може да има, така че идеята да се съберем в една малка зала "Запад", за да покажем прозрачност на преговорите, е най-малкото нереално. И неслучайно никой не отиде. Трябваше да измислят нещо друго“.

Мартин Димитров от "Демократична България": "Нормално е всички да искат консултации. Въпросът е, че консултации, в които не участват всички - няма смисъл от тях".

Стефан Янев, "Български възход": "Като че ли предизборното говорене продължава. Няма да ходим на консултация, защото това, което имаме да кажем, ще го кажем в зала".

Другият съпредседател на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, обаче е убеден, че срещата, макар и неслучила се, е променила нагласите в пленарната зала: "И това, че успяхме това да се случи, е нещо, което не видяхме в целия предишен парламент. Поне вкарахме…И това е промяна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната..

публикувано на 03.07.24 в 08:02