Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейно пространство с вещи на Симеон Радев бележи 94-тата годишнина на Столична библиотека

Столична библиотека
Снимка: Ани Петрова

С откриване на музейното пространство с личната библиотека и вещи на Симеон Радев ще отбележи своята 94-та годишнина днес Столична библиотека. Личната библиотека на българския писател, историограф, публицист и дипломат съдържа над 2000 тома книги и периодични издания на различни езици.  

В музейното пространство с литература от личната библиотека на Симеон Радев има издания на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици. От тях 75 издания са от 19 в., а останалите са от началото до средата на 20-и. Има книги с автографи на Кирил Христов, Атанас Далчев, Михаил Арнаудов, както и първи издания на Димитър Шишманов, Константин Величков, Теодор Траянов, Пенчо Славейков и Дора Габе. 

В експозицията са представени лични вещи на Симеон Радев и неговата съпруга – художничката Бистра Винарова, както и автентични старинни семейни предмети и мебели. 

Днес в Столичната библиотека ще е и ден на отворените врати, като всеки желаещ ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта. От два следобед ще има поетично-музикално събитие на площад „Славейков“ с участието на писателите Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Балчик започва Международният хоров фестивал

Традиционният за Балчик Международен хоров фестивал започва от днес . В следващите четири дни един от най-живописните крайморски градове в България ще бъде домакин на хорови състави, композитори, певци и диригенти от Европа и света. Музикалното събитие се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик Николай..

публикувано на 12.06.24 в 10:14
Мерки срещу горещините в Атина, Гърция.

Мерки срещу жегите в Гърция

В Гърция властите въведоха мерки, сходни на локдаун, срещу високите температури. Лекарите приканват туристите да не се излагат на слънце по обед. Затворени са училища и детски градини. Компаниите, които имат дейност на открито, прекратяват работа за пет часа на обяд. Екипи на министерството по труда проверяват температурата в затворените..

публикувано на 12.06.24 в 10:13
Калин Стоянов

Вътрешните министри на страните от ЕС обсъждат състоянието на Шенген

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заминава за Люксембург за участие в заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“. В рамките на дневния ред министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС ще обсъдят общото състояние на Шенгенското пространство. Ще бъде представена информация за напредъка по прилагане на Пакта по..

публикувано на 12.06.24 в 10:08

Театърът в Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама"

В началото на лятото Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама". Театралният афиш на Културния институт за последния месец преди сезона на отпуските предлага най-добрите постановки, играни през творческата година. "Сега е времето да благодарим на нашите верни почитатели и да им подарим..

публикувано на 12.06.24 в 09:58
Изстрелването на

Мисията на "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий

Мисията на астронавтите от космическия апарат "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий. Течовете на хелий са подобни на тези, които наложиха отмяна на изстрелването на "Стралайнер" на 25 май. Първоначално завръщането на астронавтите на Земята бе планирано за петък, 14 юни, но мисията се удължава до 18 юни в изчакване на подходящи условия..

публикувано на 12.06.24 в 09:15

Руски удари срещу Киев и Одеса

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Малко след 3 часа през нощта беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Ракетните удари са продължили близо два часа. Русия е изстреляла крилати ракети от..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Христо Анастасов

Христо Анастасов очаква евродепутатите от "Възраждане" да защитават руския интерес

"Нашите депутати в ЕП винаги са се опитвали да спазват една линия - на националния интерес. Силно се съмнявам, че евродепутатите от "Възраждане" ще се присъединят към нея". Тази позиция изрази в ефира на БНР политологът Христо Анастасов. "Те защитават руския интерес.  Изборът им е легитимен юридически, но не и морално.  По-голяма част от..

публикувано на 12.06.24 в 09:04