Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в област Ловеч са готови за зимното почистване и поддържане на пътната мрежа

Снимката е илюстративна.
Снимка: БНР архив

Общините в област Ловеч са готови за зимното почистване и поддържане на пътната мрежа. Все още няма осигурено финансиране за републиканската пътна мрежа. Това беше отчетено на заседание на областния щаб за реакция при бедствия.

Областният управител Светослав Славчев поясни, че община Троян е осигурила над 50 на сто от  материалите за зимно почистване, а останалите общини - между 25 и 30 на сто.

Следващата седмица предстои сключване на договорите със снегопочистващите фирми: "Предстои преглед на техниката за зимното почистване."

Славчев допълни, че Областното пътно управление също предстои да сключи договори за снегопочистване на републиканската пътна мрежа в областта.

"Тепърва предстоят да се отпускат пари от МРРБ, тъй като на този етап пари няма. Аз настоявам да бъде подновена маркировката на  междуселските пътища, на другите главни пътища, тъй като маркировката е от голямо значение  с цел недопускане на ПТП и трябва да опазим човешки животи на пътя."

Работи се и по готовността на електропреносната мрежа: "Eлектроразпределителното дружество също докладват, че обслужват трафопостовете, правят кастрене на дървета и клони, които пречат по трасето, с цел недопускане при евентуално един мокър сняг скъсване на електропроводната и електропреносна мрежа. Увериха ме, че правят всичко възможно да няма прекъсване на захранването."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военни унищожиха корозирала граната, открита край Гоце Делчев

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград от състава на Трето бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната тип Ф-1 без взривател. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът беше открит на 3..

публикувано на 04.10.24 в 12:19
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24