Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският канцлер Шолц разговаря в Атина с гръцкия премиер Мицотакис

Шолц и Мицотакис в Атина - 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разговаря в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Двамата лидери обсъдиха въпроси, свързани с енергийната криза, военното сътрудничество, търговията и туризма.

Страните от Европейския съюз ще намерят общо решение за потискане на цените на природния газ, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц при посещението си в гръцката столица. Германия остава против предложението за ценови таван върху синьото гориво, докато Гърция е "за".

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова въпросът да бъде решен до следващата среща на енергийните министри на 24 ноември.

Германският канцлер заяви на пресконференция в Атина, че Европа има необходимост от още терминали за съхранение на природен газ и целта на Европейския съюз е в посока към пълна независимост от руския газ и стоки.

Олаф Шолц посочи причините за енергийната криза: "От темите, които обсъдихме, бих искал да подчертая три. Преди всичко руското нашествие в Украйна. Това е причината за проблемите пред европейските страни. Днес Гърция и Германия са единодушни, че е в ръцете на Москва да прекрати тази война и да изтегли войските си от Украйна."

Гръцкият премиер Мицотакис акцентира върху военното сътрудничество и даде пример с ротационата сделка за получаване на бронирани модерни машини от Германия, като Гърция изпраща на Киев своите от руски тип.

Спазване на законите на международното право и неприкосновеност на националните граници е в основата на външната политика на двете страни, беше отбелязано на пресконференцията на двамата лидери. Беше обърнато специално внимание и на развитието на връзките между Берлин и Атина, като Мицотакис заяви:

"По отношение на двустранните ни отношения - те се доказват с увеличения на търговския обмен, Германия е сред значителните инвеститори в Гърция, основен пазар за гръцките аграрни продукти, както на гръцкия туризъм."

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и германският канцлер Олаф Шолц посетиха Акропола в Атина, 27 октомври 2022 г. Шолц е на официално двудневно посещение в Атина/Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори. Дмитрий Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парлалемент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на..

публикувано на 10.06.24 в 18:15
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект.  Това заяви пред БНР  Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна. Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия..

публикувано на 10.06.24 в 18:10
Антъни Блинкън

Блинкън започна близкоизточна обиколка от Египет

В Близкия изток Съединените щати предприеха поредна дипломатическа офанзива в опит да осъществят представения от президента Джо Байдън като "израелски" план за прекратяване на войната в Ивицата Газа. Държавният секретар Антъни Блинкън започна посещение в региона от Кайро. И от там отправи призив към арабските държави да окажат натиск върху..

публикувано на 10.06.24 в 18:08
Италианският министър-председател Джорджа Мелони говори на пресконференция за изборите за Европейски парламент в централата на

Джорджа Мелони: Гордея се с резултата от евровота

Джорджа Мелони - премиерът на Италия, се превръща в ключова фигура в ЕС, постигайки по-добър изборен резултат от 2022 година - тя спечели евровота с партията си "Италиански братя" с почти 29% от гласовете срещу 26% от парламентарния вот преди две години. На специалния брифинг в хотел "Parco dei principi" в Рим Джорджа Мелони бе посрещната с овации,..

публикувано на 10.06.24 в 17:59
Гергана Паси

Гергана Паси: Европа не преживя предричания ѝ ефект "Тръмп"

Европа не преживя предричания ѝ ефект "Доналд Тръмп". Това каза пред БНР Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, като добави, че все пак са се оправдали прогнозите за възход на крайнодесните и за спад на традиционните партии - либералите и зелените , "което дефинира промените, които ще видим в големите европейски теми"...

публикувано на 10.06.24 в 17:56