Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Радев: Въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен

Димитър Радев на трибуната на НС - 27 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви по време на изслушването си в парламента управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Той  посочи като основен проблем за забавянето на приемането на еврото липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент:

"Поради тази причина пропускаме един след друг важни индикативни срокове. Политическото решение на въпроса има своята цена. В последните месеци, особено седмици, пазарите ни дават много ясни, и аз бих казал, тревожни сигнали. Цената на нашия дълг се покачва с непознати досега високи темпове. В средносрочен план това означава огромна допълнителна финансова тежест, което поставя много по-остро, отколкото доскоро въпроса за условията за финансиране на нашия бюджет и на нашата икономика".

Димитър Радев подчерта, че въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание.

Има реален риск страната ни да не може да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви още управителят на БНБ по време на изслушването в Народното събрание за готовността на страната ни.

„Имаме сериозно забавяне, това забавяне може да се оцени на около един период от 18 месеца. Но това забавяне е основно по отношение на вземането на политически решения. Тоест, ако ние нямаме бюджет, макрорамка, средносрочна програма с ясни параметри, изискването за номиналните критерии от Маастрихт ще виси във въздуха.

Като централна банка ние се опитваме да движим напред въпросите, които са в рамките на нашия мандат, постигаме определен напредък, но дори стъпките, които Българска народна банка трябва да направи, зависят от определени политически решения“.

Нивото на инфлацията у нас може да се окаже критерият, който страната ни да не може да покрие по пътя към еврозоната, уточни Димитър Радев:

"Ако се ако ще прецени още на тоя етап, че ние се отклоняваме толкова много от критерия за инфлацията, че не е възможно това да се компенсира дори в периода, в който отчетът на тези данни трябва да бъдат направен – той е в края на април. Ако такава оценка бъде направена и подкрепена от двете страни - както от българска страна, така и от Европейската централна банка, това на практика означава отлагане на процеса".

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че страната ни трябва да придвижи мисията на Европейската централна банка, която да установи какво е равнището на изпълнение на критериите и каква е готовността ни да се изпълнят техническите и логистичните изисквания.

По време на изслушването депутати ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" изтъкнаха ползи от присъединяването на България към еврозоната. От БСП и "Възраждане" настояха за отговори дали приемането на еврото ще доведе до тежки икономически последствия за българските граждани.

Работата на Народното събрание продължава. Депутатите трябва да решат дали да дадат мандат на Министерския съвет, в координация с БНБ, да ускори процеса на техническа подготовка за приемането на еврото. Проектът на решение е внесен от ГЕРБ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42