Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Шевкенов беше награден от австрийското Министерство на културата

На българския цигулар и педагог беше присъдена почетната титла "Професор"

5
Проф. Евгений Шевкенов и д-р Дорис Волфсленер
Снимка: BMKÖS/HBF/KULEC

На 20 октомври 2022 г. известният български цигулар с успешна международна кариера Евгений Шевкенов беше удостоен във Виена с почетното звание “Професор“ от Министерството на културата и с указ на президента  на Република Австрия. Официалната церемония се състоя в залата на Künstlerhaus, а високото отличие бе връчено от д-р Дорис Волфсленер. В своето слово тя изтъкна особените заслуги и принос на проф. Евгений Шевкенов за издигане престижа на културата и музикалното изкуство в Австрия в качеството му на дългогодишен инструменталист - цигулар, диригент и музикален педагог. Многократно бе подчертана неговата забележителна, ярко отличаваща се и достойна за образец кариера.

Евгений Шевкенов получава почетното звание професорТрудно е да бъдат изброени всички артистични постижения на проф. Евгений Шевкенов. Роден в семейството на известната оперна певица и вокален педагог проф. Елена Балджиева и пианиста Владимир Шевкенов, той започва своето обучение по цигулка на 6-годишна възраст и продължава в Училището за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков“ – Пловдив. След Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в София Евгений Шевкенов завършва и Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. Още по време на своето следване в Австрия свири в оркестъра на Щатсопер и Виенската филхармония, с която гастролира и на Летния музикален фестивал в Залцбург под палката на известни диригенти, сред които Николаус Арнонкур, Сейджи Озава, Рикардо Мути. Концертирал е като солист в над 40 държави и в престижни зали като Карнеги хол - Ню Йорк, Музикферай и Концертхаус - Виена, Метрополитън арт център - Токио, Симфоничната зала в Осака и др. 

През 2000 г. Шевкенов получава почетно австрийско гражданство за изключителни постижения в областта на изкуството, а през 2001 г. основава “Ensemble Concertante Vienna“ и печели международно признание като негов солист и диригент. Преподавал е цигулка в Консерватория “Густав Малер“ , а в момента работи в Консерватория “Рихард Вагнер“ във Виена. От 2013 г. редовно провежда Майсторски класове в рамките на “Wiener Musikseminar“. От 2014 г. оглавява Културния комитет към “Vienna Economic Forum“. Носител е на множество национални и международни награди. Проф. Евгений Шевкенов е артистичен директор на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив.

Проф. Тони Шекерджиева-Новак, проф. Евгений Шевкенов, проф. Курт ШмидВ рамките на официалната церемония на 20 октомври във Виена лаудацио произнесе известният и уважаван в австрийските и международни музикални среди диригент и композитор проф. Курт Шмид.

За слушателите на програмата “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" проф. Шмид сподели:
С Евгений Шевкенов се запознах преди 20 години. Той свиреше в оркестъра, който аз диржирах, и веднага ме впечатли неговият професионализъм. Рядкост е някой с такава отдаденост и задълбоченост да музицира не само на самия концерт, но и по време на репетиция. За неговата творческа натура е типично това  вдъхновяващо излъчване, тази способност на Евгений Шевкенов да предава своята вътрешна емоция - било в личен контакт, или на сцената. Друг съществен  фактор е музикалната история на неговата фамилия, неговите корени от четири поколения досега. Пра-прадядото на Евгений Шевкенов е австриец - Едгар Блюмел. Той завършва Виенската музикална академия с виолончело, композиция и дирижиране и в края на 19. век идва в България. Родителите на Евгений също са известни  музиканти – всичко това е безценен фундамент, върху който той стъпи и успешно продължи традицията на своята фамилия.“

Специален гост на церемонията във Виена беше проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, която също бе любезна да разкаже накратко своите впечатления от събитието. За финал проф. Евгений Шевкенов сподели своята емоция след удостояването му с високото отличие.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56