Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Фокс: Луиз Инасио Лула Да Силва е нещо средно между Ганди и Обама

"Той няма да може да прокарва прекалено прогресивни политики"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Латинска Америка изглежда отново е левият геополитически блок на Западното полукълбо. С изключително малка разлика спрямо крайния консерватор Жаир Болсонаро на власт в Бразилия се завърна Луиз Инасио Лула Да Силва - прогресивният лидер, който през 2010 година слезе от власт при 80 процента обществено одобрение, но впоследствие прекара повече от година в затвора с присъда за корупция.

Привържениците на Болсонаро, последният останал на власт съюзник на Доналд Тръмп в Южна Америка, блокираха ключови пътни артерии в знак на протест след поражението му на балотажа преди седмици. Противно на очакванията, президентът не заговори в прав текст за изборни нарушения и призова за форми на протест, които не възпрепятстват икономиката. А към момента обещава и да предаде властта.

За ситуацията в Бразилия събеседник в предаването "Събота 150" е Майкъл Фокс, американски журналист, живеещ и работещ в латиноамериканската страна. Освен материали за различни международни медии, той е автор и на авторския подкаст "Brazil On Fire" (Опожарената Бразилия), в който чрез репортажи от различни места, интервюта и преки впечатления разказва за годините на властта на Болсонаро.   

Защо, според Фокс, бразилският президент, на когото социолозите вещаеха категорична загуба, сега слиза от власт при висока подкрепа?

"На междинните избори през 2020 година много от кандидатите в неговия лагер не искаха той да изказва подкрепа за тях публично, а много от тези, които той подкрепи, в крайна сметка загубиха местата си. Хората бяха изключително ядосани заради неадекватната му реакция на пандемията. Преди тези избори той възстанови изключително голяма подкрепа в Конгреса, включително чрез т.нар. "таен бюджет". Той позволи на председателя на долната камара и съюзник на Болсонаро Артур Лира да насочва средства към определени конгресмени и техните региони без да има отчетност. Голям брой центристи и десни конгресмени получиха над 1 милиард долара за проекти в техните региони, на което отвърнаха с подкрепа за Болсонаро." 

Още от 2018 година Болсонаро е наричан "Тръмп на тропиците". Критиците и на двамата отдават умението им да мобилизират голяма подкрепа на противоречивата им реторика, първичните им послания, навика да нападат опонентите си с изкривени факти и да провокират омраза към отделни личности или по-големи групи от хора. И Тръмп, и Болсонаро получиха много по-висока от очакваната подкрепа при опитите им да бъдат преизбрани. Предвид резултата миналата неделя и последвалите протести на привържениците на президента, Болсонаризмът изглежда изключително жив. Неговият кръстник загуби прекия вот, но съпартийците му и партньорите им имат законодателни мнозинства. На какво се дължи популярността на тази съвременна консервативна идеология сред бразилците? 

"В Бразилия евангелистите имат нарастващо влияние. То вероятно обхваща около 1/3 от населението. В началото на кампанията изглеждаше, че Лула е направил пробив сред тях, но според последните проучвания над 60 процента от евангелистите са подкрепили Болсонаро. Той беше твърдият избор на пасторите петдесятници, които проповядваха, че Лула ще наложи комунизъм, ще забрани религията и ще легализира педофилията. Тази дезинформационна кампания беше безпрецедентна, дори на фона на движението зад Тръмп, и се движеше през групи в приложения като УотсАп и Телеграм, посланията от които пасторите повтаряха в неделните литургии", разказва Майкъл Фокс. 

"Има и много хора, които подкрепят Болсонаро, защото са носталгици по времената на военната диктатура или харесват неговия имидж на бивш военен. Преди време интервюирах един рибар в Амазония и той ми каза "Ще гласувам за запазването на природата!". Значи за Лула? "Не", отговори ми той, "ще избера Болсонаро, който е капитан от армията и може да се справи с всички проблеми." Това впечатление не е основано на реални факти, но това не и необходимо." 

Утихналите оплаквания на Болсонаро и невероятното завръщане на Лула

Подкрепата за Болсонаро обаче не се дължи само на фалшиви новини и мъжкарски имидж. Тя включва притеснените от завръщането на Лула заради корупционните скандали или несъгласните с левите му икономически виждания. Други обяснимо харесват промотираната от Болсонаро ожесточена борба с престъпността. Имаме и земеделците, които одобряват премахването на много от регулациите в защита на природата и местните индиански населения. Същата политика, заради която другаде по света на преизбиране на Болсонаро се гледаше като на катастрофа за климата.

Въпреки че не призна загубата си в прав текст, Жаир Болсонаро изглежда няма да възпрепятства предаването на властта. Той призова и привържениците си, които блокираха различни транспортни артерии след загубата му, да не възпрепятстват икономиката при изразяването на недоволство. 

Според Майкъл Фокс с марковите предупреждения за изборни манипулации Болсонаро още от преди собствената му победа през 2018 година следва наръчника на бившия съветник на Доналд Тръмп и консервативен идеолог Стив Банън - голям приятел на президентския син Едуардо Болсонаро. Бразилският държавен глава обаче няма достатъчно подкрепа в армията за истински преврат, а в създалата се ситуация други действия могат да са рисковани, включително заради висящи съдебни искове и срещу президента, и срещу синовете му. 

Да погледнем обаче към Лула Да Силва, който осъществи невероятно завръщане, след като беше затворен за корупция, после присъдата беше отменена, а сега отново ще е президент. За недостатъчно запознатите с Бразилия това може би изглежда странно. 

"Той е героят на работническата класа, нещо средно между Ганди и Обама. Борил се е с военната диктатура, организирал е най-големите стачки. А в осемте му години на власт реално изпълни обещанието да извади милиони хора от бедността. За първи път хората от работническата класа, особено в Североизточна Бразилия, се почувстваха представени от държавния глава", смята журналистът Майкъл Фокс.

"Да, беше в затвора, но с течение на времето стана ясно, че Работническата партия на Лула е имала много по-малък дял в купуването на гласове, нагласянето на обществени поръчки и всички форми на корупция, разкрити от операция "Автомивка", отколкото другите участници в тогавашната управляваща коалиция. А една от най-активните в тези действия е била Либералната партия, от която в момента е част Болсонаро." 

Новият стар ляв президент и завръщането на латиноамериканския социализъм

През 2019 година след 580 дни в затвора Лула беше освободен, след като беше станало ясно, че осъдилият го Серджио Моро, станал междувременно правосъден министър на Болсонаро, против правилата е давал указания на прокурорите. Миналата година присъдата беше окончателно отменена. Бразилците остават разделени в мнението си дали бившият президент е бил корумпиран, но поне според изборните резултати по-голямата част от тях или го смятат за невинен, или вижда Жаир Болсонаро като прекалено голяма заплаха.

"Непосредствените послания на Лула са за единство, но ключов според мен е фактът, че покани Жералдо Елкман за вицепрезидент. Това беше противникът на Лула на изборите през 2006 година и в този смисъл това е заявка за широка продемократична коалиция с част от старите центристи и умерено десни. Всичко това демонстрира и тоталното пренареждане, което настъпи в бразилската политика след импийчмънта на Дилма Русеф", изтъква Майкъл Фокс. 

В този пренареден пейзаж и без мнозинство в Конгреса журналистът очаква Лула да Силва да използва възможно най-много преки декрети, за да изпълни основните си обещания - да се бори с глада, който след управленията на Мишер Темер и Болсонаро заплашва 33 милиона бразилци, и да опази горите на Амазония. Както и в предишните си мандати, той разчита на коалиция с центристите, които свалиха от власт наследничката му, но после бяха удавени от крайнодясната вълна на Болсонаро. Колко ляв ще е Лула?

"Дали ще може да прокарва прекалено прогресивни политики? Не. Преди няколко седмици написа писмо до евангелистите, в което се определи като привърженик на семейните ценности и противник на аборта в персонално качество. Дори да иска да легализира абортите, например, в момента той няма политическия капитал да го направи. Всъщност, за каквито и да е по-прогресивни решения, на Лула ще са му нужни големи обществени движения. Както беше казал Кенеди: "Ако искате да направя нещо, излезте на улицата и ме накарайте", изтъква Фокс. 

Завръщането на власт на Лула да Силва в най-голямата икономика и държавна територия в Латинска Америка легитимира и т.нар. "нова розова вълна в региона". След оцеляването на Николас Мадуро във Венецуела и реабилитирането на Ево Моралес в Боливия сегашното течение включва и нови леви президенти в десни крепости като Колумбия и Чили. 

"В социалните мрежи се разпространява една карта, която показва как всеки президент в Латинска Америка, изразил подкрепа за Доналд Тръмп и Хуан Гуайдо, вече е паднал от власт. Лула също говори за възстановяване на регионалните връзки във формати като Съюза на южноамериканските нации и завръщането на региона като обединение, противостоящо на хегемонията на Съединените щати", припомня Фокс. 

Времената обаче са доста различни в сравнение с десетилетието на Чавес, Кореа, Моралес и първите два мандата на Лула. Днес социалистите са изправени срещу международна консервативна вълна, два от символите на която остават Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро. Налице е и изостреното геополитическо противопоставяне между Запад и Изток. Какво в тази ситуация ще е поведението на Лула Да Силва - един от идеолозите на икономическото обединение БРИКС, включващо неговата страна, Русия, Индия и Китай? 

"Той ще продължи да е човекът, който се опитва да си говори с всички - както с Буш, така и с Чавес. В днешно време - както с Путин, така и с Байдън. Няма и как да е другояче. Знаете, че например вносът от Русия на торове и пестициди е много важен за Бразилия, поради което и наскоро Болсонаро летя за Москва и се срещна с Путин. Страната е водещ световен производител на много видове храни и не може нито да си позволи да бъде изключена от глобалните пазари, нито да остане без торове. Затова и по прагматични причини страната не може да се затвори нито за Русия, нито за Съединените щати." - думи на Майкъл Фокс.  

снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42
Кирил Петков

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при ПТП-то

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при пътния инцидент край Аксаково. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Бивш премиер катастрофира с кола на НСО Политикът потвърди в социалната мрежа, че не е пострадал при инцидента. "Сега отидох и до болницата,..

публикувано на 16.05.24 в 20:52

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където..

публикувано на 16.05.24 в 20:23