Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселин Вучков: Ситуацията на българо-турската граница ескалира

Много е важно да се изясни откъде е дошла стрелбата и дали стрелците са потенциални мигранти, уточни бившият вътрешен министър след инцидента край Голям Дервент

Веселин Вучков
Снимка: БГНЕС

С или без този инцидент е необходима по-специална охрана по нашата граница, като основно допълнителният ресурс трябва да се потърси от армията.

Това мнение изрази пред БНР проф. Веселин Вучков, преподавател по наказателно право и бивш министър на вътрешните работи, след като в района на село Голям Дервент бе прострелян наш граничен полицай.

Вътрешното министерство няма потенциал да осигури толкова допълнителни щатове, допълни Вучков.

Той смята, че "някакви квазиполицейски правомощия биха могли да се предвидят и на законодателно ниво".

"За мен е много важно да се изясни стрелбата откъде е дошла, дали стрелците са потенциални мигранти. Трудно ми е да си представя, че колеги на нашите полицаи и военнослужещи от страна на граничната стража на Турция ще направят такова нещо. Но можем да направим извод, че ситуацията на българо-турската граница ескалира. Тя е твърде сериозна и в някои отношения надвишава като проблем ситуацията от периода 2013-2014 г., поради което ще трябва да се вземат по-категорични мерки", коментира бившият министър на вътрешните работи в предаването "Преди всички".

Необходимо е целенасочено финансиране на "Гранична полиция", категоричен е проф. Веселин Вучков.

"Необходим е допълнителен щат, допълнително окомплектоване на "Гранична полиция" конкретно и заради това, че сме външна граница на ЕС. Много по-активно трябва да се потърси помощ от Европа по линия на финансиране на нашата съвместна операция "Гранична полиция" – Армия, на границата."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и дори на остров Тасос, може срещу едно кафе от 5 евро да ползвате през целия ден чадър и шезлонг. Много..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от фасул, картофи, домати. Няма информация за нанесени щети по инфраструктурата и по покривите..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избраха съответно Кърджали и Силистра. Кирил Петков и Асен..

публикувано на 14.06.24 в 20:16
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие. Темата му за изкуствения интелект започна с думите: "Изкуственият интелект е очарователен и..

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното проучване на общественото мнение във Великобритания на YouGov за вестник "Таймс" отреди 19% одобрение..

публикувано на 14.06.24 в 19:52
Снимката е илюстративна

При руски въздушен удар днес е загинал един човек в украинската област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с Русия, съобщиха от военната администрация в Украйна в Telegram. Повече подробности не се съобщават...

публикувано на 14.06.24 в 19:47

Протест край прохода "Петрохан"

Протест се провежда в този час край прохода "Петрохан". Участниците са против плана за насочване на тежкотоварните камиони през прохода. Протестът се провежда в местността "Чапраза"   на разклона за Вършец. Протестиращите затвориха пътя към 19.00 часа. Протестът е мирен, като хората са със знамена и   протестират срещу евентуалното пускане..

публикувано на 14.06.24 в 19:42