Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев иска България да е домакин на конференция за климата

Президентът на България Румен Радев по време на форума за климата в Египет
Снимка: Пресцентър на президентската институция

България кандидатства за домакинството на 29-ата конференция на ООН за климата през 2023 година. Президентът Румен Радев представи кандидатурата на страната по време на участието си в 27-aта климатична среща в Шарм ел-Шейх.

Българският държавен глава посочи, че сесията на международния форум днес преминава под знака на взаимовръзката между енергетика и климат, като фокус е поставен върху развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика.

„В това отношение България има прекрасни природни условия, от които не се е възползвала“, допълни Румен Радев. Той отбеляза и високо подготвените български кадри в сферата на енергетиката, особено отличните специалисти с опит в експлоатацията на ядрените ни централи.

„България има чудесни условия за производството на енергия от слънце, от вятър в акваторията на Черно море, както и традиции в ядрена енергетика, която трябва допълнително да се развива“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че страната ни следва да се възползва максимално и от системата си от хидротехнически съоръжения, която е най-развитата в Европа, за да произвежда и съхранява енергия от помпено-акумулиращи водноелектрически централи.

Българският държавен глава съобщи, че в рамките на Конференцията за изменението на климата в Египет ще представи кандидатурата на България за домакинство на международния форум през 2024 г. – COP29. Румен Радев призова за сериозни амбиции предвид възможностите на страната ни. България вече активно работи за одобрение на кандидатурата за домакинство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Четирима загинали и 10 ранени при руска ракетна атака в Одеска област

Четирима души са загинали и 10 са били ранени при руска ракетна атака в Одеска област, съобщи областният управител Олег Кипер.  Причинени са разрушения на двуетажна сграда с апартаменти и офиси. Под отломките са открити няколко оцелели.  На място е оказана психологическа помощ на нуждаещите се. Шестима са пострадали при руски ракетен обстрел..

публикувано на 11.10.24 в 09:08

Завишено търсене на противогрипни ваксини преди зимния сезон

Лични лекари в Плевен отбелязват повишен интерес към поставянето на ваксини, особено към противогрипните. В аптечната мрежа в града има достатъчно количества за онези желаещи да си поставят ваксина, които не попадат в категорията за безплатно предоставяне. Цената е малко над 20 лева. Ваксината срещу грип се поставя еднократно, през..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Пожар избухна в депото за битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината. Екипите на пожарната са на място и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Добромир Ганев: Цените на имотния пазар у нас не са нереални

" Нищо нереално няма в цените и няма как те да бъдат завишавани в пазар, където има изключителна конкуренция във всички посоки в сектора . Няма никакво основание да се счита, че някой някъде се опитва да завишава цените. Цените на имотите са отражение на цялостната икономическа ситуация в страната ". Това заяви пред БНР Добромир Ганев от..

публикувано на 11.10.24 в 08:47

Ярко пурпурно сияние е наблюдавано в област Враца

Вечерно небе, силно обагрено в червено, е наблюдавано снощи на различни места в област Враца. Потребители на социална мрежа в Козлодуй и село Баница, община Враца, са публикували снимки на атмосферното явление. То е наблюдавано в северна част на небосклона за кратко час преди полунощ.

публикувано на 11.10.24 в 08:41
Васил Велев

Преди Бюджет 2025: Бизнесът "против" ръста на МРЗ, иска замразяване на пенсиите и неутрален ДДС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи . Не се правят инвестиции в място, до което..

публикувано на 11.10.24 в 08:18

В Монтана създават клуб за бъдещи майки

В Монтана създават клуб за бъдещи майки по идеята на Младежкия център в града. Целта е в клуба да се създаде подкрепяща и приятелска общност, където бъдещите майки ще могат да научат повече за бременността, а и да споделят своите лични преживявания и страхове. В инициативата ще бъдат включени дискусии със специалисти и експерти,..

публикувано на 11.10.24 в 08:11