Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще протекат разговорите между коалицията "хартиена бюлетина" и коалицията "Мадуро" за промените в Изборния кодекс?

Хартиена бюлетина, или машинен вот - искат ли партиите връщане на доверието в изборите?

Седемдневният срок за внасяне на предложения между двете четения приключва на 15-и ноември

Снимка: Ани Петрова

Само две седмици след своето учредяване сегашното Народно събрание се зае с прекрояване на изборните правила, а мнозинството направи първата стъпка към връщане на смесеното гласуване в изборния процес. Текстовете за връщането на хартиената бюлетина във всички секции минаха на първо четене, а още следващата седмица се очаква да бъдат обсъдени на второ четене в правната комисия и в пленарната зала. 

Както традицията в политическия ни живот повелява, изборното законодателство отново се превърна в обект на спорове, упреци и прехвърляне на отговорността към една или друга политическа сила за провеждане на честни и прозрачни избори. Парламентарните групи се разделиха „за“ и „против“ връщането на хартиените бюлетини в секции с над 300 избиратели. Взаимно се обвиниха в опит за манипулации на изборния процес - едните, че искат да върнат хартията - респективно купения и контролиран вот, а другите - че правят машинации с машините и флашките. Така в публичното пространство станаха известни две враждуващи коалиции - на „хартиената бюлетина“ (ГЕРБ – ДПС - БСП) и коалицията „Мадуро“ - с името на президента на Венецуела, където се използват машини за гласуване като тези у нас (ПП - "Възраждане" - ДБ и БВ).

Седемдневният срок за внасяне на предложения между двете четения в Изборния кодекс вече тече и приключва във вторник, 15 ноември. Още в сряда се очаква те да бъдат обсъдени от правната комисия и най-вероятно още идния петък да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала

От БСП като вносители на връщане на гласуването и с хартиени бюлетини във всички секции, обясниха пред „Хоризонт“, че не предвиждат на този етап да внасят допълнителни поправки между двете четения. Заместник-председателят на правната комисия Мая Димитрова от БСП уточнява:

"Има много спекулации за това, че едва ли не се забранява машинният вот и, виждате ли, се връщаме отново към хартиения вот. Това не е така. Всеки, който предпочита да гласува на машина, вероятно ще гласува на машина, а този, който иска да гласува на хартия, ще гласува на хартия."

ГЕРБ, които ще подкрепят предложението на БСП,  ще заложат на козметични предложения между двете четения, които са свързани с машинния вот. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков пояснява, че става дума за допълнителни механизми за гарантиране на машинното гласуване.

"Например в чужбина да се гласува на машини само на честа, в които може да се осигури български техник. Не мога да допусна, че разпращаме по целия свят безнадзорни машини, нямаме никаква представа там кой работи с тях, кой ги включва, кой ги изключва."

"Истерията, с която се защитава стопроцентният машинен вот, ни прави подозрителни", изтъква още Чолаков.

Първи своите предложения се очаква още днес да внесат от Демократична България. Основното им искане е за създаване на преброителни центрове чрез специално подбрани комисии, които да броят гласовете  от хартиените бюлетини в края на изборния ден.

Според депутата от ДБ и член на правната комисия Надежда Йорданова това ще бъде своеобразна защита срещу потенциални манипулации при преброяването на хартиения вот.

"Хартиените бюлетини да не се броят в съответните секционни комисии, а да бъдат преброявани от преброителни комисии. След като стигнат в преброителния център, тяхното отваряне и преброяване на бюлетините ще става пред медиите, така че да няма съмнения."

Политическата сила с лидер Стефан Янев – Български възход, също се оказва с идея за преброителни центрове на хартиените бюлетини. Депутатът Румен Йончев припомня позицията на политическата му сила против гласуването с хартиена бюлетина. По думите му трябва да се мисли за всякакъв вид усъвършенстване на машинното гласуване.

"Ако вървим в посока хартиени бюлетини, както се очертава някакво мнозинство, ще държим процесът на преброяване да бъде изнесен извън избирателните секции, в т.нар. преброителни центрове."

След като се запознаят с предложенията на ДБ за преброителните центрове, от БВ ще преценят дали да внесат отделно свои предложения или да подкрепят тези на ДБ.

Всъщност идеята на ДБ е възраждане на проведен вече експеримент в далечната 2011 година, когато на местните избори с жребий ЦИК определи община Бобошево да бъде част от нов вид преброяване на бюлетините. Вместо във всяка една от секционните избирателни комисии да се брои всяка урна поотделно, след края на изборния ден всички бяха  транспортирани, след като бяха запечатани, до помещението, в което заседаваше Общинската избирателна комисия. Там беше сформирана и  общинската преброителна комисия, която трябваше да обяви резултатите от местния вот.

Експериментът тогава имаше за цел да провери може ли подобна преброителна комисия да бъде наложена като принцип на следващите избори или ще си остане преброяването по секции. Проведеното броене в Бобошево така или иначе остана само един експеримент.

От ПП промяната отказаха предварителна информация за предложенията им между двете четения на изборния кодекс с мотива, че все още не са готови с тях и имат нужда от допълнително прецизиране, но определиха идеята на ДБ за създаване на преброителни центрове като "оригинална". Без да ангажира с мнението си с обща позиция на ГЕРБ - Радомир Чолаков коментира предложението на ДБ:

"Аз лично бих го подкрепил след изпитателен срок."

Мая Димитрова от БСП смята, че трудно би се осъществила такава идея:

"Не виждам какво би правила РИК. По-скоро би настъпил някакъв хаос."

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов определя идеята като "глупости".

Според него радикално решение на въпроса е ликвидирането на фирмата "Информационно обслужване".

"В момента ЦИК организира изборите, но не брои. Софтуерът на "Информационно обслужване" е недостъпен за никого. Тази паразитна фирма трябва да бъде ликвидирана, за да можем да върнем доверието на българските граждани в честността и прозрачността на изборния процес."

Всички тези предложения, които бяха отхвърлени на първо четене в пленарната зала "Възраждане" ще внесе отново като отделни предложения между двете четения, заяви Костадинов.  В това число и промяна на състава на ЦИК, съотнесен към резултатите от последните парламентарни избори, заради аномалията по думите му партии, които не могат да вземат и 1% на изборите, да имат представители в ЦИК.

Идеята на "Възраждане" за състава на ЦИК обаче не среща предварителна подкрепа.

От ДПС също отказаха да съобщят предварително предложенията, които ще внесат между двете четения на Изборното законодателство, но още по време на първото четене в пленарната зала Йордан Цонев обяви ключовото намерение на ДПС:

"Аз лично ще предложа да остане само хартиеното, при ясен ангажимент на държавата кога и в какви срокове ще се произведат машините, които сканират, които броят бюлетините, които връщат невалидната бюлетина да се поправи и отчитат резултатите машинно."

Надежда Йорданов от ДБ оспорва мотивите на ДПС за искането им за друг вид машини.

"Значи на единия софтуер имаме доверие, на другия нямаме? На едната флашка имаме доверие, но на другата нямаме. Проблемът не е коя машина е по-добра."

За БСП идеята на ДПС е търсене на компромис и може да се мисли върху нея, а за ГЕРБ е търсене на баланс между интересите на застъпниците и на хартията и на машината.

Въпреки диаметралните схващания за това как трябва да се гласува на  изборите у нас - всички политически сили са категорични, че най-важното е да се върне доверието на гражданите в изборния процес. Въпреки силните заявки едно е ясно - всяка политическа сила се готви за нови избори - все още с неясен по-близък или по-далечен хоризонт.

Снимки: Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52