Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците ще имат мнозинство в Камарата на представителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканската партия е спечелила 218 места, с които ще си осигури мнозинство в долната камара на Конгреса на Съединените щати. Това предадоха Би Би Си и Ройтерс, като се позоваха на прогнози на Си Би Ес и компанията за анализи "Едисън Рисърч" за резултатите от междинните избори, които се проведоха миналата седмица. Демократите ще имат контрола над горната камара - Сенат.

Мнозинството на републиканците в Камарата на представителите е много малко, но ще бъде достатъчно, за да затрудни законодателните инициативи на президента Джо Байдън през оставащите две години от мандата му, коментира Би Би Си. 

Байдън поздрави републиканците и заяви, че е готов да работи с всеки, независимо дали е от Републиканската или Демократическата партия, за да има резултати за американците.

Новината, че републиканците ще доминират Камарата на представителите, дойде, след като по-рано бившият републикански президент Доналд Тръмп обяви, че ще се кандидатира отново за държавен глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пресконференция на Джо Байдън в Белия дом, 9 ноември 2022 г.

Байдън доволен от резулатите от изборите за Сенат

Американският президент Джо Байдън заяви, че е невероятно доволе от резултатите в битката за Сената. Демократите си запазват контрола над горната камара на конгреса, след като спечелиха решаващата надпревара в щата Невада. "Фокусираме се сега върху..

публикувано на 13.11.22 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България. Според Йотова "търпението на българските граждани се изчерпва" и скоро трябва "да се поздравим със стабилно правителство". Вицепрезидентът за..

публикувано на 17.06.24 в 10:40

Пияни и дрогирани шофьори са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново

Пияни и дрогирани водачи са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град при един от шофьорите дрегерът е отчел над 3 промила алкохол. 60-годишинят свищовлия е спрян при специализирана полицейска..

публикувано на 17.06.24 в 10:32
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство. Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес...

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева. Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за..

публикувано на 17.06.24 в 10:09

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове...

публикувано на 17.06.24 в 10:05

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да..

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:33