Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестрите Пеневи приключиха участието си в синхронните скокове на СП по батут в София

Сестрите Христина Пенева и Мариела Пенева отпаднаха в квалификациите на синхронните скокове на Световното първенство по скокове на батут в София.

Българките завършиха на 24-о място с 37.630 точки, които постигнаха във втората комбинация. В първата те допуснаха грешка и бяха оценени с 18.730 точки.

От десетте стартирали синхрони в групата на българките само два дуета изпълниха програмата си докрай.

Първи в квалификациите завършиха Синсин Чжан и Ичън Ху от Китай с 50.240 точки.

С това българското участие в шампионата на планетата по скокове на батут за мъже и жени приключи.


"За съжаление моя беше грешката в нашето изпълнение. Разочарована съм, но такива неща се случват. Контузията, който имам оказва влияние, но не мисля, че в този момент тя беше решаваща за изиграването ми. По-скоро не бях достатъчно сигурна в себе си. Това ми попречи доста. За мен това беше последното състезание в кариерата, поне за сега. Пожелавам успех на всички наши състезатели. Но…след една- две години може отново да взема участие в състезания. За момента съм решила да се оттегля. Ще продължа с треньорската професия, тъй като тази година завърших Национална спортна академия „Васил Левски“ специалност "Треньор по вид спорт" – скокове на батут", сподели след състезанието Мариела Пенева, която е носителка на бронзов медал от Мондиал заедно със сестра си именно в синхронните скокове.


"Психиката ми може би се заигра малко при официалното ми излизане. Все пак съм с нова комбинация, с която се надявам да спечеля квота за Олимпиадата. Въпреки това не толкова добро изиграване аз съм доволен понеже за първия път я играя на такъв голям форум и мисля, че има още много на къде да се подобрява. Домакинството също оказа влияние. Всички очакват от българските състезатели финали и борба за медалите, но това не трябва да е фактор за напред. Урокът, който научих от това участие е, че трябва по-уверено да тръгвам да скачам комбинациите си", каза състезателят ни при мъжете Мариан Михалев, който не успя да се класира за полуфиналите в олимпийската индивидуална дисциплина.


„Аз съм доволен от нашите състезатели. Те за първи път стартират доста подготвени. специалисти видяха това нещо. Получих поздравления за тяхното моментно състояние. Мисля, че тяхната увереност, тяхното самочувствие им изигра лоша шега. Тръгнаха много добре технически, но бяха неуверени. Това се дължи на малкият им опит. Комбинациите им са доста наработени и точно там е разковничето за тяхната колебливост, защото до световното първенство те играеха доста хубави комбинации. Специално Христина има комбинация с две точки по-голяма трудност. Ние решихме да изберем средния вариант. Всеки треньор смята трудността на своя състезател, а по нашите сметки тази комбинация щеше да й стигне да влезе в полуфинал. После тактиката ни щеше да претърпи промени. Дълги години ние бяхме далеч от големия спорт и нашите състезатели все още не могат да повярват, че са конкурентоспособни на първите 24 състезатели. Всичко им е в главата. Те все още не могат да повярват в себе си, че имат потенциала да са сред големите. Те сред тях – като натренираност, като трудност, като изпълнение те са там. Проблемът е, че трябва да го разберат те самите, да го осъзнаят и да тръгнат малко по-уверени. Направихме разбор след състезанието. Те самите разбират, доста са ядосани, съжаляват много за това, че не са тръгнали по-уверено. А и да не забравяме, че състезанието е в България. Това е много голям фактор, защото очакванията към тях са много големи. Озоваха се в тежка обстановка. Следващата година нашите състезатели ще участват във всички световни купи за да събират точки за да спечелят олимпийска квота. Тази в Баку не е потвърдена, има две в Португалия, по-всяка вероятност ще има една в САЩ и една в България“ ,заяви след надпреварата помощник- треньорът на националния ни отбор Станислав Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско.  Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от..

публикувано на 06.06.24 в 19:50

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38

Церемонията по връчването на Златната топка ще се проведе на 28 октомври в Париж

Най-престижната церемония по връчването на индивидуалните награди в световния футбол, Златната топка, ще се проведе в Париж на 28 октомври, съобщи новият организатор на събитието УЕФА. Номинациите ще бъдат обявени на 4 септември, което ще позволи на гласуващите в анкетата да вземат предвид Европейското първенство и Копа Америка по футбол за мъже и..

публикувано на 06.06.24 в 18:03

Клубовете от Висшата лига на Англия гласуваха за запазването на системата ВАР

Клубовете от Висшата лига на Англия подкрепиха решението да запазят системата за видеоасистент съдии (ВАР) през следващия сезон на годишното си общо събрание. Това съобщиха от пресслужбата на лигата. Според "Дейли Мейл" гласуването е било 19:1 в полза на запазването на ВАР. Висшата лига възнамерява да приложи следните подобрения на ВАР: намаляване на..

публикувано на 06.06.24 в 17:40

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23