Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен атентат насред преговори за правителство в Израел

Антитерористи на мястото на атентата, 23 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

16-годишно момче загина, а най-малко 14 души бяха ранени при двоен бомбен атентат на автобусни спирки в Ерусалим. Движението "Хамас", което контролира Ивицата Газа приветства атаките, но не пое отговорност за тях.

В град Наблус на Западния бряг 16-годишен палестинец беше застрелян от израелските сили за сигурност. Атаките бяха извършени на фона на тежките преговори за съставяне на коалиционно правителство между партията "Ликуд" на бившия премиер Бенямин Нетаняху и крайндесния Религиозен ционизъм.

Първият взрив избухва тази сутрин в час пик на автобусна спирка в покрайнините на града, а втората експлозия е 30 минути по - късно в квартал в източен Ерусалим. Взривните устройства са били скрити в чанти и са били подсилени с пирони, детонирани са от дистанция.

"Тази сутрин е тежка с две атаки, които най-вероятно са свързани. Ако приемем, че е така то е ясно, че събитието е далеч по-сложно, а не просто някой да се събуди една сутрин и да реши да нападне", заяви Омер Барлев - министър на обществената сигурност на Израел. Експлозиите напомнят бомбените атентати в периода на Втората интифада между 2000-та и 2005-та година. Този път атаките стават на фона на тежка политическа ситуация и преговори за съставяне на правителство между партията на бившия премиер Нетаняху и крайнодесните. Лидерът на партията Оцма́ Йехуди́т или в превод Еврейска мощ - Итамар Бен-Гвир посети мястото на първия бомбен атентат и поиска твърди действия срещу палестинците.

"Да ги обсадим, да обикаляме от къща на къща в търсене на оръжия и да възстановим силата си за възпиране“, каза Бен-Гвир, който се надява да поеме министерството на вътрешните работи в бъдещия кабинет.

При отделен инцидент въоръжени палестинци вчера отвлякоха тялото на израелски ученик, който е починал в болница в град Дженин на Западния бряг след катастрофа. ООН посредничи за освобождаването на тялото на момчета и израелските сили за сигурност очакват това да се случи скоро.  Не е ясно дали има връзка между този случай и експлозиите в Ерусалим. В Наблус напрежението също е висока. 16-годишен тийнейджър беше убит от израелските сили за сигурност, които са в града, за да охраняват група от евреи, които отиват да се молят на гроба на Йосиф. Стотици палестинци излязоха на траурно шествие в Наблус, много от тях бяха въоръжени и с маски.

"Това е моят син. Като чухме, че окупационните сили обискират района, неговите приятели го извикаха и му дадоха оръжие. Отиде с тях да окаже съпротива и сега е близо до Аллах", каза бащата на убития тийнейджър. ООН, Европейският съюз и Съединените щати осъдиха атаките в Ерусалим.

От посолството на Съединените щати в Израел написаха в Туитър - "Тероризмът е задънена улица и с него не се постига абсолютно нищо".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57