Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джошуа Бел и Марта Аргерич изнесоха коцерти пред публика в Израел

Снимка: личен архив

За даден оркестър може да съдим по солистите, които гастролират в негов съпровод. А израелската филхармония привлича като магнит най- големите имена в света. Създадена през 1936 г като убежище за оркестранти от Германия и Австрия, подложени на дискриминация, е наследник на най-високите европейски стандарти. Не случайно още първият й концерт е дирижиран от великия Артуро Тосканини.

Израелците са прочути с твърде практичното си облекло, някак извън всякакви моди и дрес код. Но час преди концертите в Ехал а тарбут( двореца на културата в Тел Авив), обширния площад с водостоците е пресичан от изискано облечени хора. Обикновено билетите са „в телефона“ и още пред сградата ги разчита електронен четец и бариерата се вдига за всеки от влизащите.

"Казваме се Ерес Рави и Шарон Леви. Студенти сме и от няколко дни Шарон вече е дипломиран диригент. Нямаме постоянен абонамент за филхармонията, но като гледаме афиша, май ще си направим. И двамата започнахме като пианисти. Марта Аргерич е едно от имената-легенди. Имаме нейни записи и сме ги изучавали. За нас, върхът е плочата им като дует с Даниел Баренбойм, който също е започнал като пианист. Знаем, че сега изненада ще е на биса с диригента на филхармонията Лаав Шани на четири ръце. Той също е бивш концертиращ пианист".

Препълнена зала с фенове очакваше 81 годишната пианистка Марта Аргерич, която преди 12 години се пребори с рак с метастази. Приложиха й успешно американска терапия, която все още е експериментална. Тя доказва, че нито възрастта, нито болестите могат да бъдат пречка за творческа изява. Винаги е показвала твърдост и характер. През 1965 г, спечелва триумфално конкурса Шопен, въпреки че припада на сцената. Свестяват я и тя продължава изпълнението си. Скоро става част от журито на този конкурс, но го напуска, когато, според нея тенденциозно, не дават първа награда на Иво Пагорелич. Критиката в Израел характеризира изпълнението й като традиционно, сдържано и много технично. В едно от малкото интервюта, давани през дългата й кариера, Марта Аргерич заявява,че професията, която не би упражнявала е „музикален критик“.

Джошуа Бел пристигна на поредния си концерт в Тел Авив, малко след като на фестивала за филми за изкуството “Епок“ бяха показали филма за цигулката, на която свири и за изследователската му работа по откриване на миналото й. Става въпрос за над 300 годишна „Страдивариус“, с която виртуозния цигулар Бронислав Хуберман е свирел по света и е събирал пожертвувания за създаване на Израелския симфоничен оркестър. През 1936 година по време на това турне в Америка, тя изчезва от гримьорната му. Открита е 50 години по-късно, когато преди смъртта си, крадеца-също музикант, признава за престъплението пред съпругата си. Джошуа Бел случайно я намира в музикален магазини и купува цигулката в Лондон. Направо се влюбва в нея, щом чува звука ѝ. Но след това, се налага дълго и трудно реставриране. Сравнява го със „сваляне на мазилките от фреските на Сикстинската капела“. Джошуа Бел твърди, че му е много трудно да свири в Израел, където сред публиката или оркестъра седят наследници на тези, които са свирили с този инструмент. На същата сцена се изявяват най-големите цигулари на света. За това разказват Дафна Яблон, дългогодишна почитателка на филхармонията.

"Връзката ми с израелската филхармония започна, когато бях на 5 години. Нямахме пари за билети. Майка ми ме заведе в двора на филхармонията. Слушахме концерта през отворените прозорци. Доста по-късно майка ми успя да купи патифон и ни научи да слушаме произведенията, като се връщаме на всеки пасаж, за да може да ги разберем и осмислим по-добре. От мнoго години имам абонамент и поне веднъж месечно съм в тази зала. Най-вълнуващото нещо с този оркестър бе концерта-раздяла с дългогодишния му диригент Зубин Мета. Беше своеобразен връх на творчеството му, а ние сме го слушали много и в разни концерти. За нас, през дългия си творчески път, Зубин Мета с израелската филхармония, бе най-големия ни учител за възприемане на виртуозно музициране. Няма да забравя поредицата му концерти с произведения на Стравински. По принцип съм много свързана с музиката, тъй като съм била хореограф и учител по балет. А концертите на симфониците ни и техните гост-солисти винаги са били най-доброто в света. По време на пътешествията си в Европа и навсякъде по света, винаги ходя на концерт, опера, балет. Мога да направя сравнение".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26