Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токаев започна нов мандат като президент на Казахстан

Касъм-Жомарт Токаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност, след като беше преизбран на предсрочния вот миналата неделя с над 80 процента от гласовете.

Мандатът на 69-годишния Касъм-Жомарт Токаев ще трае седем години, след което вече няма да може да бъде избиран за държавен глава.

След смазването на протестите срещу поскъпването на живота през януари Токаев обеща да намали неравенството в доходите чрез изкореняване на корупцията и по-справедливо разпределение на националното богатство. Той извърши конституционни реформи, с които ограничи управлението си.

Днес Токаев се закле да спазва стриктно конституцията, да гарантира правата и свободите на гражданите и да изпълнява добросъвестно задълженията си като държавен глава.

На церемонията присъства и бившият лидер Нурсултан Назарбаев, който през 2019 г. посочи Токаев за свой наследник, а после беше реално отстранен от ключовите позиции.

Казахстан ще продължи да води балансирана, конструктивна външна политика, насочена към отстояването на националните интереси. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното сътрудничество и стратегическите партньорства със съседните държави - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с партньорите в интеграционните съюзи, каза на церемонията Токаев.

Руският президент Владимир Путин е първият чуждестранен лидер, с когото той ще се срещне след преизбирането си. Двамата ще разговарят на 28 ноември в руския град Оренбург близо до границата с Казахстан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването стана по утвърдена вече традиция в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30