Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър получи първия транш от 85 млн. евро от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

Кипър получи днес първия транш от 85 млн. евро (след авансовата сума) от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Икономическото въздействие на националния план "Кипър – утре“ възлиза на 4,4 млрд. евро.

С постигането на първите 14 основни етапи от Плана за възстановяване и устойчивост и успешното приключване на първата от десетте заявки за плащане от Еврокомисията, националният план "Кипър – утре" вече се прилага на практика. Това заяви президентът Никос Анастасиадис на проведеното днес "Първо годишно събитие за Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър".

Събитието бе организирано съвместно от Република Кипър и представителството на Европейската комисия в страната, присъстваха кипърският еврокомисар Стела Кириакиду и представители на Европейската комисия.

На него президентът и министри направиха отчет за годишния напредък в реализацията на планираните икономически и социални промени.

Реформата на държавната администрация, подобряването на регулаторната рамка за борба с корупцията, програми за инвестиции и субсидии в зеления преход и възобновяемата енергия, са сред главните цели, чието изпълнение е довело до отпускането на първия транш, подчерта президентът Анастасиадис.

Еврокомисията вече обсъжда второто искане на Кипър за плащане, отново в размер на 85 млн. евро. Предпоставките за него - 7 реформи и 11 инвестиционни проекта, вече са реализирани или са на път да бъдат изпълнени, посочи президентът.

Националният план "Кипър – утре" включва 133 мерки, които засягат 58 реформи и 75 инвестиционни действия, в пет стълба на правителствената политика.

Общото икономическо въздействие на плана "Кипър – утре" се изчислява на 4,4 млрд. евро, като се вземат предвид средствата от европейски фондове и допълнителните частни инвестиции, които ще последват изпълнението на подкрепените проекти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калоян Янков

Калоян Янков: Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер на "Да, България"

Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер . Това заяви пред БНР Калоян Янков от клуб "9-и декември" в "Да, България", бивш депутат от "Демократична България" (ДБ). И подчерта: "Христо е един от бащите и идейните вдъхновители на "Да, България", заедно с доц. Кристиан Таков и Мануела Малеева. Ролята му, особено в началните година на нашата партия, е..

публикувано на 11.06.24 в 13:01

Български принос в новите органи на местната власт в Кипър

Български принос ще има в новите органи на местната власт в Кипър. На официални церемонии днес бяха обявени всички избрани на проведения на острова в неделя двоен вот - за Европейски парламент и за местно самоуправление. Кипърци, български възпитаници, и българи спечелиха мандати в първите управи, които започват изпълнението на влизащата в..

публикувано на 11.06.24 в 12:49
резидентът Радев дава изявление в президентския дворец в Рига, 11 юни 2024 г.

Румен Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна

Държавни ръководители на 8 страни на НАТО от Централна и Източна Европа и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обсъждат в Рига напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на..

публикувано на 11.06.24 в 12:35
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Ръководството на ПП се събира, анализира резултатите от изборите

Ръководството на ПП се събира, за да направи анализ на ситуацията след официалното обявяване на резултатите от проведените в неделя избори за ЕП и НС. Това става ясно от пост на Кирил Петков във Facebook. "Днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна опозиция, ще сме най-твърдите..

публикувано на 11.06.24 в 12:30
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров - единствен кандидат, допуснат до финала на конкурса за ръководител на "Пирогов"

Сегашният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е единственият кандидат, допуснат до финалния етап на конкурса за нов ръководител на университетската спешна болница.  Това става ясно от информация, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Другият кандидат - ортопедът д-р Атанас Андреев, не продължава в последния етап на..

публикувано на 11.06.24 в 12:22
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54