Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова за Шенген: Да не даваме никакъв повод за двоен стандарт към България

Илияна Йотова във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Решението за присъединяването на България към Шенгенското пространство отново е политическо, така както стана през 2011 година, когато България допусна голяма грешка като позволи техническите критерии за приемането ни да бъдат изместени и заменени от политически критерии. Това коментира във Великотърновския университет вицепрезидентът Илияна Йотова и уточни, че българска дипломация продължава усилията на всички нива.

"Винаги политически критерии ще бъдат налице. Винаги ще има нестабилност или политически кризи в една от държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, както е случаят в момента с Нидерландия. Това, разбра се, не отменя задължението на българската дипломация да продължи да бъде толкова активна, даже и повече, и най-вече да не даваме никакъв повод да се проявява към България двоен стандарт."

Илияна Йотова заяви, че все още няма решение на президента ще бъде ли наложено вето върху приетия от парламента Изборен кодекс.

Според Йотова страната ни върви към предсрочни парламентарни избори.

"Имам усещането, че представените в парламента политически партии сякаш съвсем се убедиха, че не може да бъде съставено правителство и всеки започна да прави своята предизборна кампания, особено след формулата, която очевидно избра първата политическа сила да представи формула за експертен кабинет. Вероятно много политически лидери са се виждали като бъдещи министри, сега очевидно това няма да се случи." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Вълканов

Сдружението за модерна търговия: Големите вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за..

публикувано на 05.10.24 в 08:02
Снимката е илюстративна

Туроператорите отчитат увеличение на туристите през летния сезон, оптимисти са и за зимния

Увеличение на туристите през летния сезон отчитат туроператорите, които организират входящия туризъм за България. Добри са прогнозите и за предстоящия зимен сезон.  Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, каза Иван Грошев - председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм. "Английският пазар показва..

публикувано на 05.10.24 в 07:52
Доналд Тръмп

Тръмп и Байдън на различни позиции за евентуален израелски удар по иранските ядрени съоръжения

Бившият държавен глава на Съединените щати Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия, заяви на предизборен митинг в щата Северна Каролина, че иранските ядрени съоръжения "трябва да бъдат ударени", визирайки изказване на американския президент Джо Байдън, който каза, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански..

публикувано на 05.10.24 в 07:43

Чартърен полет за евакуация на британски граждани от Ливан в неделя

Правителството на Обединеното кралство е наело още един чартърен полет за евакуация на британски граждани в Ливан, който трябва да се осъществи в неделя.  Съобщението бе направено от Министерството на външните работи, след като Даунинг стрийт и отново призова британските граждани, които все още са в Ливан и искат да напуснат, да се регистрират..

публикувано на 05.10.24 в 07:37
Генерално консулство Истанбул

Очаква се 25 българи да се приберат от Ливан до края на деня

Продължава евакуацията от Ливан и на последните наши сънародници, заявили желание за това.  Очаква се общо 25 българи да се прибират до края на днешния ден, но този път не с правителствения Еърбъс, обяви след заседанието на КСНС вчера служебният премиер Димитър Главчев.  Главчев след КСНС: Има единомислие, институциите работят заедно Желаещи да..

публикувано на 05.10.24 в 07:33
Флагът на

При израелски удар в Бейрут е бил убит братовчед на досегашния лидер на "Хизбула"

Телевизия Ал-Арабия съобщи, че при израелски удар в Бейрут е бил убит Хашем Сафиедин - братовчед на досегашния лидер на ливанското шиитско движение Хизбула, Хасан Насрала, който е смятан за негов наследник начело на групировката. Това е станало по време на среща в щаб на ислямистите в предградие на ливанската столица. Загинали са всички, които са..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47