Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Битоля ще разпита председателя на клуб "Иван Михайлов"

Люпчо Георгиевски
Снимка: ФБ на Люпчо Георгиевски

Председателят на Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски днес ще бъде разпитан в прокуратурата в Битоля като заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път., предаде БТА.

От прокуратурата в Битоля обявиха, че Георгиевски няма да бъде единственият разпитан по подадения сигнал, предстои да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение, както и конкретика по сигнала и нарушенията, заради които прокуратурата се е заела със случая.

Чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония се отнася до „разпространение на материали с расистки или ксенофобски характер в писмен вид, чрез снимка, запис или представяне на идея или теория, която предполага, представя или подтиква към омраза, дискриминация или насилие против лице или група въз основа на раса, цвят на кожата, национално или етническо потекло или вероизповедание”. Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е заподозрян, е „затвор от една до пет години”.

Още през май тази година, месец след откриването на помещенията на Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, на своята фейсбук страница от партия Левица написаха, че са сезирали прокуратурата в Битоля срещу Люпчо Георгиевски заради „излагане на присмех на македонския народ, подбуждане на омраза, раздори или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа“.

В края на ноември от Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония съобщиха, че след като на 21 ноември е изтекъл срокът на препоръката им за премахване от фейсбук страницата на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля на съдържание, "което накърнява чувствата и правата на голям брой хора", и това не е направено, са "прехвърлили топката" към прокуратурата.

Още по време на откриването на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битола от "Левица" организираха протести, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото срещу предложената от ЕС преговорна рамка.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42