Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш премиер на Тунис пратен в затвора за съдействие на джихадисти

Проислямистката партия на експремиера вижда в ареста политическа атака, целяща да прикрие изборен провал. Едва 11,2% бе активността в първия кръг на парламентарните избори в събота
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Тунис Али Ларайед бе хвърлен в затвора по подозрения, че е изпращал джихадисти в Сирия, предаде БТА. Решението бе взето от съдия-следовател, занимаващ се с разследвания за тероризъм, съобщи Ройтерс, като се позова на неговите адвокати.

Проислямистката "Ан Нахда", чийтовисш представител е Ларайед, отрече в изявление обвиненията в тероризъм. Тя ги нарече политическа атака от президента Каис Сайед, който така искал да прикрие „катастрофалния провал на изборите“.

По данни на официални източници около 6000 тунизийци са отишли през последното десетилетие в Сирия и Ирак, за да се присъединят към джихадистки групировки като "Ислямска държава". Мнозина от тях са били убити, а други са избягали и са се върнали в родината си.

Едва 11,2 процента от тунизийците гласуваха на парламентарните избори в събота, свикани от президента. Повечето политически партии бойкотираха гласуването с аргумента, че то е постановка, целяща да засили властта на Сайед.

Избирателната активност в Тунис, откъдето през 2011 г. започна Арабската пролет със свалянето на президента Бен Али, намаля от 70% през 2014 г. до 30,5 на сто това лято на референдума за нова конституция, която циментира властта на Сайед, посочва АФП.

Сайед уволни правителството, обгради парламента с танкове и завзе изпълнителната власт през юли 2021 г, като след това предприе ходове за връщане на система, концентрираща почти неограничена власт в ръцете на президента.

След като стана ясно, че избирателната активност е била изключително ниска, редица големи партии, включително "Ан Нахда", казаха, че президентът не е легитимен и трябва да подаде оставка.

В първи коментар след изборите, президентът отхвърли критиките във връзка с ниската активност и поставянето на неговата легитимност под въпрос.

"Ситуацията e подобна на това крайният резултат от един мач да бъде обявен в края на първото полувреме", каза Сайед. Той призова избирателната активност да бъде изчислена след втория тур.

Съгласно новия Изборен кодекс броят на местата в еднокамарния парламент бе намален от 217 на 161. На първия тур в събота са били запълнени само 21 места, което означава, че в повечето избирателни райони ще има балотаж.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Украйна

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора. Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението..

публикувано на 26.06.24 в 07:40

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето влезе..

публикувано на 26.06.24 в 07:31

Редовно заседание на МС

Служебното правителство ще проведе редовно заседание от 12 часа. Дневният ред предвижда кабинетът да обсъди и гласува проект на Закон за въвеждане на еврото. С него ще се регламентира процесът по въвеждането на единната европейска валута в България. Сред обсъжданите точки е включено закриване на консулството ни в Монреал, допълнителни разходи..

публикувано на 26.06.24 в 07:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 07:21

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15