Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, посочи президентът

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Неведнъж призовах народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство. Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ"... "Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона" - това каза президентът Румен Радев в коментар на публикувания днес Указ за изпращане на военна помощ за Украйна.

Той също и аргументира отказа си да наложи вето, както поискаха от БСП, с обяснението, че това е безпредметно, тъй като не могат да се променят текстове по вече сключен международен договор - затова и намерението БСП да сезира Конституционния съд също няма основание.

Коментарът на президента е по повод призива да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. От левицата обявиха, че ще търсят възможност за сезиране на Конституционния съд. Законът беше обнародван в днешния брой на "Държавен вестник". Той беше приет на второ четене от парламента на 16 декември.

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е една абсолютно безнадеждна кауза - това няма да има никакъв ефект, както и ветото, МО свърши нейната работа. То рeвизира наложеният му от парламента договор с Украйна", отбеляза днес Радев, като обясни решението на Министерството на отбраната да ревизира договора за оръжията за Украйна.

Президентът беше категоричен, че алинеята, срещу която лидерът на БСП Корнелия Нинова протестира, е отпаднала от договора:

"Министерството на отбраната ревизира наложеният му от парламента договор с Украйна, така че тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има. Това е съгласувано с украинската страна. Ще бъде внесено като вариант и проектодоговор в Народното събрание веднага след Нова година", допълни още той. 

Радев припомни, че според промяната никое правителство няма да може само да вземе решение за военна помощ, а това ще става само и единствено със санкцията на парламента: "Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна. Това ще става само и единствено със санкциите на парламента", отбеляза президентът.

В Министерството на отбраната са извършени анализи за това какво може или не да се даде. Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси или танкове, които могат да накърнят нашите бойни способности. Внимателно е преценено какво можем да дадем. За заместваща техника - това са сложни и дълги процеси, добави Радев.

Държавният глава коментира и казуса за връчването на втория мандат за съставяне на правителство, който трябва да отиде при "Продължаваме промяната", като отново заяви, че това ще стане в първите дни на новата година.

В коментар по повод критиките, че бави прекомерно връчването на втория мандат, той отбеляза: "Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим рулетката с мандатите. Какъв ще е изходът? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг".

По друга актуална тема -  за минималната работна заплата, Румен Радев категорично заяви, че нов размер на минималната заплата ще има още от първи януари, а по повод очаквания изход от гласуването на наложеното от него вето върху Изборния кодекс, което се гледа от депутатите днес, коментира:  

"Много ясно изложих своите мотиви при налагането на ветото. Аз се надявам, че народните представители няма да направят така, че да отблъснат още повече избиратели от урните".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора.  Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни..

публикувано на 17.06.24 в 20:52