Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да ви е сладко на Бъдни вечер с традиционни ястия от Хасковско

Снимка: БГНЕС

Този толкова обичан празник – Бъдни вечер, носи неповторимата атмосфера на българското. Най-силно и ярко тя се усеща, освен вътре в нас, и като аромат от трапезата. Традиционни ястия от района на Хасково за празника бяха показани на кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". Организатор беше Народно читалище "Заря 1858-а".


С кулинарни изкушения се представиха 15 читалища от региона, но по масата бяха наредени над 50 ястия. Характерната храна, която слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа в Хасково:

“Постна трапеза, орехи, варен боб, ориз, сушени плодове... На Бъдни вечер не трябва ястията да са прекалено много - седем, девет, единайсет. Излишно е да се повтарят нещата.”


В село Навъсен се тачи традицията:

“Правя тиквеник, после сърми, слагаме чушки - може да се напълнят с боб. Задължителна е питата. Отделно се слага лук, може и ябълки. Важен е и ошавът от круши, ябълки и джангурки.”

А какво слагат на коледния обяд в село Навъсен?

"Обикновено месни ястия, може да направят и пържоли или да се сготви свинско със зеле, дори кюфтета.”

Характерно в нашето село Навъсен е, че винаги за Коледа се коли прасе. Много вкусна става луковата манджа, защото се прави от прясно месо. В по-съвременните времена вече я правим в гювеч, но понеже на т.нар. “осмянка” навремето са се събирали много хора, са се използвали големи тенджери, в които месото са запържва с малко водичка, след което се добавя кромид лук, после чесън, след това подправките - червен пипер, най-накрая вино или оцет и се оставя да къкри, но на тих огън. Не се използва брашно. Но тогава са се събирали по 30-40 души на осмянка и е трябвал голям съд.”


В село Узунджово залагат на пълнената зелка:

“Приготвя се кисела зелка, като леко я попарвам, за да омекнат твърдините. Сварявам булгур и лахут, които леко ги запържвам и ги оставям да се сварят. След това разтварям зелката и между листата слагам от лахута и слагам да се запече .Правим също и украса, например свещички от картофи, който са постни, традиционни и могат да се консумират.”


Традицията се спазва в дома на Златка Господинова от Хасково, но тя прави съвременен прочит на рецептите - мекички със спанак. кюфтета от тиква цигулка и супа с пуканки:

В супата съм сложила батат картоф, пуканки, което е много важно,има малко тиква, има ленено семе, има сусам, но няма никакви изкуствени мазани. Всичко, което е сложено вътре, е естествено.”


На празника на кулинарите от Хасково се представи и организаторът Александър Милушев, председател на хасковското читалище “Заря” - с Катино мезе, поднесено в рима:

“Свинско половинка от плешката резни,

на къщата веднага с нож го нарежи.

Бекон стотина грама набързо надребни,

лук две глави и гъби 200 грама най-първо почисти.

Загрявам в тиган олио три супени лъжици,

месото вътре слагам, лука от две главици,

и всичко задушавам 15 минути.

В туй време си набавям останалите атрибути -

доматен сос - около 200 грама,

печурки - също около грама 200,

в тигана топъл смело ще наместя.

Заливам с вино бяло водна чаша,

то влиза също тъй в таз рецепта наша.

Поръсвам сол и чер пипер на вкус,

това в рецептата го зная наизуст.

Разбърквам и добавям и бекона,

15 минути и свалям всичко от котлона.

Сместа изсипвам в топло гювече,

на средна фурна то ще се пече,

че трябва му поне половинка час

на мазнинка да бъде - от опит зная аз.

В туй време кана със пелин червен наливам,

с готово Катино мезе при гостите отивам.”

И нека суетнята около трапезата да приключи сега.Смисълът е да се съберем с близките и да бъдем заедно в очакване на Рождество Христово - с надежда и любов.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пъстри автентични носии и кръшни народни танци бяха представени в село Николово

Поредната изследователска мисия "От извора на България" отведе хореографа Александър Трендафилов и танцьорите от столичния клуб за народни танци "От извора" в русенското село Николово. Преди дни площадът пред читалището в село Николово, русенско, се превърна в арена за среща на хърцои от две села - домакините от Николово и приятелите им от..

публикувано на 04.05.25 в 08:08
Снежина Любенова и Василка Ненкова - учителки в град Левски

Учителска всеотдайност и обич получават децата в детските градини в град Левски

Снежина Любенова е учителка в детска градина "Слънце" в град Левски, Василка Ненкова - в детска градина "Локомотив". Те взеха участие във форум, който беше посветен на добрите практики в училищата и детските градини. Фокусът са децата, а добрите практики зависят от учителите, казва Василка Ненкова. В град Левски има само двете детски градини,..

публикувано на 04.05.25 в 07:40
Владимир Буров

Владимир Буров е човекът, който променя живота на учениците си

„Човекът, който промени моя живот“. Под това мото бижутери от цялата страна подготвят изложба в Пловдив, посветена на техния учител в занаята Владимир Буров. Майсторът бижутер също ще представи  свои собствени уникати, щастлив, че  е  отворил  за много свои възпитаници  вратите към  този красив свят.  Изложбата ще бъде открита на 8 май в галерия..

публикувано на 04.05.25 в 06:43

Бойните другари на редник Преслав Стоянов почетоха паметта му в Силистра

На трети май се навършиха 20 години от гибелта на двама български рейнджъри по време на мисия в Ирак – Преслав Стоянов от Силистра и Валентин Донев от село Любимец. Джипът, с който българските войници са се придвижвали се преобръща по време на пустинна буря. На гроба на редник Преслав Стоянов в Силистра отново се събраха бойните му..

публикувано на 04.05.25 в 06:28
Златина Русева

Златина Русева: Документалното кино днес е най-силната медия и най-силното културно оръжие

Златина Русева е артистичен директор на Международния филмов фестивал "Милениум" , който е създаден през 2009 г. и ежегодно се провежда в Брюксел. Посветен е на основните цели на ООН за хилядолетието - премахване на бедността, насърчаване на социалните промени и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света...

публикувано на 02.05.25 в 12:49

Обущар от Благоевград: Сега съм на 80, а трудовият ми стаж е 83 години

Старите професии, които са на изчезване, и новите, които ще заменят човешките ръце с роботи, коментираха пред БНР двама обущари от Благоевград, чийто трудов стаж е колкото един човешки живот. Данка Попева е на 86 години, а 69 от тях са минали в ремонт на обувки. Колегата ѝ Сотир Николов е на 80, но трудовият му стаж е 83 години , колкото и..

публикувано на 01.05.25 в 14:52
Галин Томов

Галин Томов и нишките на чудесата

Галин Томов е единственият майстор тъкач в района на Априлци. Той тъче икони, а с една от тях - на Богородица,  която вижда насън, кандидатства за вписване в книгата с рекорди "Гинес" . Иконата е с размери 2,20 на 1,5 метра, изтъкана е в 19 различни цвята на 186-годишен стан . "Това е нещо уникално в България и в света. Подал съм..

публикувано на 01.05.25 в 12:05