Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нюкасъл излезе втори във Висшата лига

Нюкасъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нюкасъл излезе на второто място във Висшата лига по футбол на Англия след първата порция от мачовете в 17-ия кръг, побеждавайки убедително с 3:0 Лестър като гост. Нюкасъл си реши мача в първите 10 минути, когато вкара два гола и вече има 33 точки от 16 мача. На върха е Арсенал с 37 от 14 мача, а 3-и е Манчестър Сити с 32 от 14 мача.

Бразилският нападател Жоелинтон спечели дузпа и вкара с глава преди почивката още един гол, за да се превърне в главния герой за гостите от Северна Англия. Защитникът на Лестър Даниел Амарти прати срещата в ужасяващ сценарий, предизвиквайки дузпа след 86 секунди игра. Жоелинтон стигна първи до топката и тръгна към вратата, а Амарти го ритна в глезена. Австралиецът Крис Ууд, който обикновено е резерва, сега вкара точно в средата на вратата.

Само след 5 минути Мигел Алмирон удвои преднината на Нюкасъл с блестящо изпълнение, като преди това направи двойно подаване с Бруно Гимараеш, който му върна топката до далечната греда.

Домакините опитаха да вдигнат оборотите и да застрашат вратата на съперника си, но бяха убити с трето попадение след малко над половин час игра. Жоелинтон скочи най-високо при центриране от ъглов удар от Бубакари Сумаре и оформи класическата преднина на "свраките". Влизането след почивката на Джейми Варди даде доста повече възможности за атаката на Лестър, но не достатъчно дори за почетен гол.

Брайтън се изкачи поне временно на 6-ото място след убедителна победа с 3:1 над съседите си от Саутхемптън в едно от дербитата на Южния бряг. Гостите от рано вгорчиха коледното настроение на новия старши треньор на Саутхемптън Нейтън Джоунс, след като бившият им футболист Адам Лалана даде преднина на чайките в 14-ата минута, засичайки подаване на Соли Марч.

Лалана получи добро центриране и стреля с глава, но вратарят на домакините Гавин Базуну определено можеше да се намеси по-добре, като топката мина през ръцете му и влезе във вратата. Гостите удвоиха преднината си в 35-ата, когато защитникът Ромен Перо си вкара автогол при опита си да изчисти центриране на Первис Еступинян.

10 минути след началото на второто полувреме Марч направи 3:0 след невероятно красиво изпълнение извън наказателното поле, завършило преди това брилянтен солов пробив. Попаденията във вратата на Базуну можеше и да продължат, но минути по-късно Каору Митома от няколко метра не успя да вкара с глава.

В 73-ата минута Саутхемптън получи дузпа заради фаул на Паскал Грос срещу Самуел Едози. Джеймс Уорд-Праус стреля, вратарят Роберт Санчес спаси, но нямаше шанс при добавката.

Така поне до края на срещата на Астън Вила и Ливърпул тимът на Брайтън е на 6-о място с 24 точки, докато "Светците" се смъкнаха на последното 20-о място с 12.

Уулвърхемптън се измъкна от дъното след победа над Евертън с 2:1, дошла благодарение на късния гол на Рян Ет Нури в 95-ата минута. Джери Мина с глава откри резултата за Евертън още в 7-ата минута, когато се възползва от подаване на Дуайт Макнийл. Португалците Жоао Моутиньо и Даниел Поденсе си спретнаха комбинация за изравнителния гол на последния в 22-ата. Дебютната победа за Лопетеги беше осигурена от Раян Ет Нури дълбоко в добавеното време, който вкара малко случайно. Адама Траоре центрира и Ет Нури не очакваше точно така да отиграе топката. А преди този гол победата можеше да отиде в двете посоки.

Фулъм се разправи срещу 9 човека на Кристъл Палас и ги победи с 3:0. Това е първи успех за играчите от Западен Лондон на терена на този съперник на ниво Висша лига от девет години насам или от 21 октомври 2013 година, когато в тима на гостите беше Димитър Бербатов. Сега се разписаха Боби Рийд преди почивката, а след това дойде ред на американския национал Тим Рийм и на сръбския гигант Александър Митрович 10 минути преди края.


По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роналд Куман

Роналд Куман предупреди: Не обичам изненади в последния момент

"Физически Нидерландският национален отбор наистина е много добре подготвен за предстоящото европейско първенство по футбол", това сподели с представителите на медии Роналд Куман на пресконференция преди последния приятелски мач, който "лалетата" ще изиграят тази вечер срещу отбора на Исландия преди намачото на европейското първенство в Германия.  "Никое..

публикувано на 10.06.24 в 18:56

БФС наказа сурово ЦСКА София за прекъснатия мач

Дисциплинарната комисия на БФС наказа ЦСКА София с пет мача без публика, като два от тях са заменени със затваряне на сектор "Г" и глоби в общ размер 34 300 лева за провиненията на привържениците на отбора в баража за Европа срещу ЦСКА 1948. Два мача без зрители и 10 000 лева е заради нанесен удар на служебно лице с последствия, още два мача и 10 000..

публикувано на 10.06.24 в 18:50
Национална спортна академия

В НСА „Васил Левски“ започна приемът на кандидатстудентските документи

В Национална спортна академия „Васил Левски“ започна приемът на кандидатстудентски документи, който ще продължи от 10 юни до 3 юли. Кандидат-студентите могат да подадат документите си по най-удобния за тях начин - онлайн, в Ректората на НСА или в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация из цялата страна. "Кандидатите..

публикувано на 10.06.24 в 17:21
Мартин Чой

Мартин Чой и съотборниците му в MACO Racing влязоха в Топ 10 на СШ по мотоциклетизъм за издръжливост

Мартин Чой и неговите съотборници в MACO Racing с мотоциклет на Ямаха завършиха на девето място в клас "Супербайк" от втория кръг на световния шампионат по мотоциклетизъм да и здръжливост -  "8 часа на Спа".  Чой, Кристофер Бергман (Швеция) и Такеши Ишизука (Япония) завъртяха 192 обиколки завършиха надпреварата без технически проблеми...

публикувано на 10.06.24 в 17:10
Ксения Момчилова

Ксения Момчилова с титлата от първенството на Словакия по гимнастически паркур

Ксения Момчилова спечели Откритото първенство на Словакия по гимнастически паркур. Състезателката на Делян Димитров отново показа качества и триумфира в надпреварата при жените, след като изпревари Бара Крачмарова (Чехия) и представителката на домакините Сандра Урбанова. В състезанието участваха представители от Австралия, Чехия, Словакия, Хърватия..

публикувано на 10.06.24 в 06:51
Франция - Канада

Франция не успя да вкара на Канада, Италия с минимална победа

Отборите на Франция и Канада не успяха да си вкарат гол и завършиха при нулево равенство в приятелски мач, игран в Бордо. За "петлите" това бе генерална репетиция преди началото на Европейското първенство. Контролата бе последна и за Канада преди старта на Копа Америка. Любопитното е, че само няколко дни по-рано "кленовите листа" паднаха тежко - с 0:4..

публикувано на 10.06.24 в 06:08
Александра Начева изпусна медала в шестия опит.

Александра Начева остана на крачка от медала

Александра Начева записа лично постижение и остана на крачка от това да донесе първи медал за България от европейското първенство по лека атлетика в Рим. 22-годишната Начева завърши четвърта във финала на троен скок при жените. Тя постигна 14,35 метра във втория си опит и до самия край бе на позиция за бронз, но той ѝ бе отмъкнат от..

публикувано на 09.06.24 в 23:52