Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни мерки за сигурност в центъра на София заради концерта

След 2-годишно прекъсване: София отново кани на Новогодишен концерт

Строеж на конструкция за "Сцена под звездите 2022-2023"
Снимка: БГНЕС

Столичната община и полицията предприемат сериозни мерки за сигурност в центъра на София заради Новогодишния концерт, който се провежда за пръв път след две години пауза. Хората, които искат да посрещнат новата 2023-та навън, ще могат да влизат на площада през специални пропускателни пунктове. 

Новогодишният концерт ще се проведе в София за пръв път от две години насам, обясни заместник-кметът на София Мирослав Боршош:
"След 2 години пандемия това ще е, може би, най-голямото и посещавано културно събитие, така че няколко месеца продължи организацията. Що се отнася до сигурността, положили сме максимални усилия. Заедно с екипите на Столична община, на Аварийната безопасност, на полицията да създадем организация. Площадът ще бъде пълен, очакваме 20-30 хиляди човека".  

Служители на Столичната община също ще бъдат на площада в новогодишната нощ. Заедно с полицията те ще следят за сигурността. Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция":

"Достъпът до мероприятието ще бъде от 7 контролно-пропускателни пункта, от които единият  - седмият, е транспортен, откъм "Дякон Игнатий" и "Аксаков". Останалите са за граждани. Граждани, видимо употребили алкохол, видимо в нетрезво състояние, няма да бъдат допускани. И хора, които са с пиротехника, както и със стъклени бутилки е абсолютно забранено".

Около площада в центъра на София, където ще се проведе концертът, ще има и засилено полицейско присъствие. Главен инспектор Иван Георгиев от СДВР обясни:
"Около площад "Батенберг" ще бъде обособена зона, гражданите ще бъдат пропускани от полицейски служители, като няма да бъдат допускани такива, които са прекалили с алкохол и са в явно тежко нетрезво състояние. Няма да бъдат допускани граждани с пиротехнически изделия, с ножове, дървени палки, както и други вещи и предмети, с които могат да наранят себе си и околните".

За шофьорите:
Във връзка с провеждането на новогодишния концерт "Сцена под звездите 2022-2023" на пл. "Княз Александър I" се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: От 03:00 ч на 29.12.2022 г. до 22:00 ч на 02.01.2023 г.:

- на площад "Княз Александър І";
- на ул. "Дякон Игнатий"/ в участъка между бул. "Цар Освободител" и ул. "Аксаков". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51