Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Грозев беше изслушан в Комисията за контрол над службите

По време на изслушването на Христо Грозев в парламентарната Комисия за контрол над службите - 5 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Близо час в Комисията за контрол над службите продължи изслушването по видеоконферентна връзка на разследващия журналист от сайта "Белингкат" Христо Грозев, който в последните дни на м.г. беше обявен за издирване от правителството на Руската федерация.

Пред българските депутати той обяви, че още не знае причината, разполага единствено с информация от държавата агенция РИА Новости, че е нарушил закона за отразяване на военните действия.

Според Грозев това е юридически абсурд и правен прецедент, тъй като за пръв път национално законодателство на една държава се прилага към гражданин на трета страна. По думите му България има възможност не просто да застане зад свой гражданин, но и да подеме общоевропейска инициатива в защита на правото на журналисти на свобода на словото.
Единствено от "Възраждане" бяха против изслушването на Христо Грозев, определяйки го като " платен военен разузнавач на САЩ". Грозев отрече да е работил за чужда специална служба.

По време на изслушването Грозев обяви, че смята, че не е безопасно да се върне в България. Според него в страната ни има голяма концентрация на "агенти на влияние" на руските служби:

"Моята субективна оценка е, че България е една от ключовите страни по отношение на интереса на специалните службите на Русия. България винаги са е смятала от техните служби като нещо сравнително лесно за инфилтриране, така че за мен това, което виждам е проекция именно на тяхното възприемане на България като лесна плячка", каза Грозев. 

Той заяви, че разполага с доказателства за руски финансови потоци към български медии, както и че българските разследващи органи крият информация от международните служби за руска намеса у нас. Пример за това са взривовете на складове за боеприпаси: 

"По моя информация в българските следствени действия е открита ролята на външни лица, именно на членове на руското военно разузнаване, но в предадената информация на чужди колеги се изключва тази информация и се представят всички тези инциденти като резултат на нарушение на правилата", каза още Христо Грозев.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи.  Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май..

публикувано на 09.06.24 в 08:25

Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 .  769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:20

Фотожурналист: Добрата снимка не може да прикрие лошия политик

Любомир Бенковски - Бенджи се занимава професионално с фотография повече от 40 години. Работил е като кореспондент на БТА, както и за най-големите вестници. Носител е на множество награди, а вече повече от 10 години обучава свои млади колеги. Макар творческите му интереси да са в областта на градския живот, човешката природа и..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Проблеми с машините в някои секции

С проблем с една от машините започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян.  В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е отстранен.  Нормално започна изборният ден във Враца, отстранен е проблем с машина в Мездра..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи в началото на изборния ден Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 07:44

Първите прогнози за следващия Европарламент се очакват след 21.00 часа българско време

Между 21.00 и 21.45 часа българско време се очакват първите проекции как ще изглежда следващият Европейски парламент в Брюксел. Те ще са на базата на резултатите от приключилия вот в някои от страните членки и на предварителните проучвания в останалите. Данните за вота от България ще бъдат оповестени около 20.15 ч. наше време заедно с..

публикувано на 09.06.24 в 07:34

Вотът на българите в чужбина

Най-много изборни секции в чужбина днес ще има в три европейски държави, като една от тях е Германия - 103 секции са отворени. Разрешение за отварянето им страната ни е получила от германската държава навсякъде, където е било гласувано и на миналите европейски избори.  За първи път българите в Германия ще могат да гласуват с преференция,..

публикувано на 09.06.24 в 07:26