Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданин: Много хора сега ще плащат по-скъпо за придвижването си

По-лесно ли се пътува с градския транспорт в София след промените?

Общински съветник: Центърът за градска мобилност тотално се провали в комуникацията на новостите

Снимка: БГНЕС

Дни след въвеждането на новите правила за пътуване в столичния градски транспорт има брожения и недоволство в социалните мрежи. 

Ясно е, че хартиеният билет трябва да си отиде. Много хора обаче сега ще плащат по-скъпо за придвижването си, смята Асен Тотин, жител на София.

От продавани 200 000 карти на месец сега поне една четвърт от закупените карти ще излизат по-скъпо, посочи той в предаването "Преди всички" на БНР.

Неудобен е и начинът за плащане за време с оглед на бавния градски транспорт, твърди столичанинът.

Според него това се случва вместо по-удобната схема – за изминато разстояние, както е в Западна Европа. Там най-често срещаният модел е разделянето на града на зони.

Снимка: БГНЕС

Ако в София бяхме въвели зони, това за много голяма част от хората щеше да означава поскъпване на пътуването, подчерта общинският съветник Борис Бонев.

Това е най-голямата промяна в тарифната политика на "Градския транспорт" за повече от 10 години, но Центърът за градска мобилност тотално се провали в комуникацията на новостите, коментира той пред БНР.

По думите му, когато говорим за билетите, няма ситуация, в която да ни излиза по-скъпо от пътуването досега. По-скъпо обаче е при картите, заради отпадането на някои видове карти. Най-евтината алтернатива е карта за цялата градска мрежа за цялата година, заяви Борис Бонев.

Снимка: БГНЕС

Той е категоричен, че при направените промени неприятният избор е бил дали да се вдигнат цените на всички, или да се запазят цените на най-използваните услуги – месечната карта за всички линии и годишната карта.

Месечната карта за метро годишно например излиза по-скъпо от годишната карта за всички линии, направи съпоставка той.

Относно задължителната валидация на превозните документи общинският съветник напомни, че тя е задължителна и сега. Тази информация дава възможност да се оптимизират маршрутите и разписанията, а освен това е и нашата застраховка при пътуване.

Трябва да има повече валидатори в превозните средства, за да няма струпвания, каза Борис Бонев. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50+ - новият сребърен капитал на Европа

"Платформата "Млади таланти 50+" е за тези, които вярваме, че за възможностите за ново начало или за успешно професионално развитие, са важни опитът и желанието за работа . 50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него , който подкрепяме с обучения, предложения, условия съобразени с опита, нуждите и хоризонта на..

публикувано на 25.10.24 в 11:51

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички.  Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и..

публикувано на 25.10.24 в 11:09
Проф. Христо Пимпирев

Започва тренировъчният лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция

От днес до 27 октомври в Ахелой ще се проведе тренировъчен лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев . Ще бъдат представени 8 нови научни и няколко артистични проекта. Тази година в експедицията, която трябва да тръгне през декември, ще вземат участие и учени от Гърция, Черна гора,..

публикувано на 25.10.24 в 09:51
Оръжеен фестивал в Пенсилвания, октомври 2023 г.

Над 1/4 от американците се опасяват от гражданска война след президентските избори

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори. Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че..

публикувано на 24.10.24 в 07:50

Подготовката за гласуването за НС в Турция протича нормално

Подготовката за гласуването за Народно събрание в Турция протича нормално, а променената политическа обстановка в България не пречи на организацията на изборите. Това обясни за БНР генералният консул в Истанбул Васил Вълчев, а генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска допълни, че в районите близо до границата с България върви активна..

публикувано на 24.10.24 в 07:27
Матю Каруана Галиция в предаването

Матю Каруана Галиция: Далече сме от осъждането на корупцията, която доведе до убийството на майка ми

В предаването "Хоризонт до обед" Марта Янчкарова, която е водеща от словашката обществена медия – Радио и телевизия – Словакия, разказа за получените смъртни заплахи, след като в нейното шоу предизвиква политически спор през 2023 г. В предаването тя отказва да пусне политик от опозиционна партия тогава да замени друго поканено за..

публикувано на 23.10.24 в 11:05

Закриват жп линии в Северна България. На места спира и последният влак

С масово недоволство и протестни подписки хората от Северна България се противопоставят на новото разписание на влаковете и предвижданото от БДЖ Пътнически превози закриване на линии . Към исканията на пътниците се присъединяват общините и областните управи. От БДЖ Пътнически превози обещават да размислят за някои от влаковете, но не е..

публикувано на 23.10.24 в 09:10