Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на природния газ в Европа продължи да пада, достигна 71 евро на мегаватчас в Нидерландия

Снимка: Алами/Ройтерс

Цената на природния газ в Европа продължи да пада тази седмица, достигайки 71 евро на мегаватчас на борсата в Нидерландия - равнището, на което бе седмица преди руското нахлуване в Украйна. 

От средата на декември до 6 януари поевтиняването е с 48%. Рекордът от август бе 346 евро за мегаватчас.

По-рано днес шефът на “Булгаргаз” Деница Златева прогнозира, че благодарение на тази тенденция можем да очакваме поевтиняване на синьото гориво у нас до равнищата от декември, т.е. с около 20 процента.

Експерти, цитирани от Си Ен Ен, отдават поевтиняването на усилията на европейските държави през втората половина на 2022 година да запълнят газохранилищата си. В резултат към днешна дата газохранилищата са запълнени на над 83 процента. За сравнение, по същото време на миналата година бе използван едва 52 на сто от капацитетът им.

Европейската индустрия положи усилия през последния месец да намали зависимостта си от природния газ и да увеличи енергийната ефективност. Освен това, Европа се облагодетелства от необичайно топлото за сезона време от последните седмици, сочи Си Ен Ен.

Доставките от Русия вече са пет пъти под обичайните. Тази седмица бе намален с около една шеста и транзитът през Украйна.

Руското издание “Комерсант” обаче предупреждава, че ниските цени правят европейския пазар по-малко привлекателен за доставчиците на втечнен природен газ, които могат да насочат продукцията си към азиатските пазари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън отново се обяви срещу израелска офанзива в Рафах

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата си обиколка в Близкия изток, отново се обяви против израелска офанзива в пограничния град Рафах.  "Не сме видели план, който ни дава увереност, че цивилните ще бъдат наистина защитени," заяви Блинкън.  По-рано палестинската страна съобщи за 22-ма загинали при израелски удари през нощта..

публикувано на 29.04.24 в 14:58
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова: Медийната грамотност е ключова, задължени сме да я насърчаваме

Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме , защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз. Това заяви пред БНР ротационният председател на СЕМ Габриела Наплатанова, която от 28 април до 27 октомври ще заема този пост, след което ще..

публикувано на 29.04.24 в 14:21

Сложиха саксии с цветя по перилата на мостовете в Кюстендил

Саксии и сандъчета с цветя са сложени по перилата на мостовете  в Кюстендил, казаха от Общината. В иницативата се включиха екипи на ОП "Чистота" и  десетки доброволци. Възпитаниците на гимназията по селско стопанств в града пък отгледаха в оранжериите на учебното заведение 6 500 стръка разсад- тагетис, на стойност около 14 000 лева и ги дариха..

публикувано на 29.04.24 в 14:09
Джорджа Мелони

Водещи политически лидери в Италия се кандидатираха за евровота

Италианският премиер Джорджа Мелони и други политически лидери се кандидатираха за изборите за Европейски парламент. Мелони обяви, че се кандидатира под лозунга "Да направим в Европа това, което направихме в Италия", с цел създаване на мнозинство на десницата, което да прати левите сили в опозиция и уточни: "Ако искате да покажете, че вярвате..

публикувано на 29.04.24 в 14:07
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: В България може би не оценяваме демокрацията, но е важно да си даваме сметка за алтернативите

ЕП започна комуникационна кампания за насърчаване на гласуването. Тя е под надслов "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб". В нея се напомня, че демокрацията е ценен дар, предаден ни от предишните поколения. В сърцето на кампанията стои 4-минутно видео с участието на възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за..

публикувано на 29.04.24 в 14:05

Община Главиница очаква 4,5 млн. приходи от фотоволтаичен парк

Приходи от 4,5 млн. лв. за следващите 30 години очаква община Главиница в Силистренско. Причината е подписан договор за безвъзмездно право на строеж с инвеститор, който ще строи фотоволтаична централа. Вече е изплатена и първоначалната вноска от 100 000 лева. Фотоволтаичната централа ще се строи в землището на село Черногор, съобщи зам.-кметът..

публикувано на 29.04.24 в 14:02
Румен Гечев

Румен Гечев: Лидери на коалиционни партньори на БСП ще бъдат водачи в областите Разград и Монтана

Няма напрежение в БСП по отношения на кандидатските листи няма. Може би има някакво лично, на някого с неудовлетворено его. Нищо не е приключило, защото тепърва ще се попълват листите с нашите коалиционни партньори и гражданска квота. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП в интервю пред БНР. „В БСП се листите се подреждат по..

публикувано на 29.04.24 в 13:59